4.8 C
București
miercuri, 25 decembrie, 2024

Primele vaci care ar polua mai puțin ar urma să se nască în Canada

Vacile de lapte canadiene sunt printre primele din lume crescute pentru a eructa mai puțin metan. Noua genetică ar putea ajuta la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaze cu efect de seră puternice.

Fermierul Canadian Ben Loewith este cel care se va bucura de primii viței care vor eructa mai puțin metan. Fermierul a început înseminarea artificială a 107 vaci și juninci. Materialul seminal de taur are o trăsătură genetică cu conținut scăzut de metan. „Creșterea selectivă pentru emisii mai mici, atâta timp cât nu sacrificăm alte trăsături, pare o victorie ușoară”. A spus Loewith. Apariția geneticii pentru a produce bovine de lapte care emit mai puțin metan ar putea ajuta foarte mult. Mai exact la reducerea uneia dintre cele mai mari surse de gaz cu efect de seră puternic. Asta susțin oamenii de știință și experții din industria bovinelor.

Semex, compania de genetică care a vândut materialul seminal Loewith, spune că s-ar putea reduce emisiile cu 20-30% până în 2050. Compania a început în această primăvară să comercializeze material seminal cu trăsătura metanului în 80 de țări. Vânzările timpurii includ o fermă în Marea Britanie și fabrici de lapte în SUA. Dacă este adoptată pe scară largă, creșterea cu conținut scăzut de metan ar putea avea un „impact profund”. Unii oficiali din industria produselor lactate rămân neconvinși de reproducerea cu conținut scăzut de metan. Ei spun că ar putea duce la probleme de digestie pentru vaci.

Vacile ar urma să eructeze mai puțin metan

Metanul este al doilea cel mai mare gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon. Fermierii pot hrăni bovinele cu aditivi pentru a reduce producția de metan. Dar efectele acestora dispar odată ce bovinele încetează să le mănânce și nu sunt aprobate pentru utilizare. În aprilie, Lactanet a lansat prima evaluare națională a metanului genomic din lume. Și a produs rezultate de la vaci și juninci Holstein din 6.000 de ferme, aproape 60% din fermele de lapte din Canada. Registrul s-a bazat pe șapte ani de cercetare de la Universitatea din Guelph. În colaborare cu oamenii de știință de la Universitatea din Alberta. Toți aceștia au încercat să măsoare metanul bovinelor de lapte.

spot_img
Latest news
știri