Pe măsură ce Marea Mediterană înregistrează recorduri istorice de temperatură, peștele-leu își face tot mai mult simțită prezența, invadând în număr tot mai mare apele mării.
Este aproape unic prin daunele majore pe care le poate provoca și are un potențial real de a destabiliza întregul ecosistem marin vast.
Peștele-leu invadează rapid apele Mediteranei și ar putea ajunge până în Spania
Acest pește, originar din tropicele Asiei de Sud-Est, a pătruns acum mai bine de un deceniu prin Canalul Suez și ocupă rapid apele limpezi și azurii din jurul Greciei, Ciprului și Libanului.
Cercetătorii estimează că teritoriul său, care se extinde zi de zi, ar putea ajunge, în cele din urmă, chiar până în Spania, potrivit publicației The Washington Post, titrează Adevărul.
Scafandrii au început să vâneze specia pentru a-i limita răspândirea
Peștele-leu devorează creveți, crabi și pești mai mici, stomacul său putând crește de 30 de ori în timpul unui atac alimentar. Este, de asemenea, un supraviețuitor rezistent, capabil să stea o lună fără hrană.
Spinii săi veninoși descurajează orice prădător, iar o femelă poate depune până la 2 milioane de ouă pe an, mai adaugă sursa citată.
Pentru a încetini răspândirea, scafandrii organizează concursuri de vânătoare în largul coastei Ciprului. Ecologiștii încearcă să stimuleze consumul de pește-leu, subliniind că, da, este delicios prăjit sau în supă.
În întreaga Grecie, World Wide Fund for Nature a sponsorizat demonstrații culinare conduse de bucătari, dedicate preparării peștelui-leu.
Cu toate acestea, peștele nu și-a făcut loc în capitală, Atena, și nu este disponibil la piața centrală de pește. Pe insulele mari, precum Rodos și Creta, piețele au început să îl comercializeze.