13 C
București
joi, 9 mai, 2024

Parlamentul European va renunța la o categorie de gaze folosite de frigidere, pompe de căldură și aparate de aer conditionat

Renunțarea se va face treptat, iar scopul este acela de a combate schimbările climatice

Parlamentul European a luat o hotărâre fermă pentru combaterea schimbărilor climatice prin adoptarea unui plan de renunțare treptată la freoni, substanțe utilizate în frigidere, pompe de căldură și aparate de aer condiționat.

Noua lege a Parlamentului European va intra în vigoare începând cu anul 2035

Termenul limită pentru interdicția de comercializare variază în funcție de tipul de dispozitiv, iar pentru aparatele de aer condiționat și pompele de căldură, termenul va intra în vigoare începând din 2035.

Gazele fluorate, cunoscute sub denumirea generică de freoni, sunt folosite ca agent de răcire în numeroase echipamente și contribuie la aproximativ 2,5% din emisiile de gaze cu efect de seră ale Uniunii Europene.

Această decizie face parte din angajamentul comunității europene de a lupta împotriva schimbărilor climatice, având în vedere că aceste gaze sunt de aproximativ 25.000 de ori mai periculoase pentru mediu decât dioxidul de carbon (CO2).

Negociatorii din statele membre ale Uniunii Europene și eurodeputații au convenit asupra necesității renunțării complete la freoni până în 2050

Teresa Ribiera, ministrul spaniol al Mediului, a subliniat că această decizie este un pas semnificativ către atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice.

Astfel de substanțe au un impact extrem de negativ asupra sănătății planetei noastre și trebuie eliminate treptat” a declarat Ribiera.

Proiectul de lege necesită încă aprobarea formală a majorității parlamentarilor europeni și a statelor membre ale UE, dar acest pas este considerat de obicei o formalitate în cazul acordurilor convenite anterior, potrivit Reuters.

spot_img
Latest news
știri