Anul acesta este ”aproape sigur” că va fi cel mai cald din ultimii 125.000 de ani, spun oamenii de ştiinţă din Uniunea Europeană.
Anul 2023 este unul plin de extreme climatice
Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după ce datele au arătat că luna trecută a fost cel mai cald octombrie din lume din această perioadă, relatează Reuters, citat de Hot News.
Căldura este rezultatul continuării emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din activitatea umană, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul Oceanului Pacific.
Căldura înregistrată în 2023 a depășit temperaturile extreme din 2016, an care deține recordul
La nivel global, temperatura medie a aerului la suprafaţă în octombrie a fost cu 1.7 grade Celsius mai mare decât în aceeaşi lună din perioada 1850-1900, pe care Copernicus o defineşte ca fiind perioada preindustrială.
Octombrie record înseamnă că 2023 este acum ”aproape sigur” că va fi cel mai cald an înregistrat, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE, într-un comunicat. Recordul anterior a fost înregistrat în 2016 – un alt an El Nino.
Val de căldură neobișnuit în Europa
În luna octombrie au fost înregistrate temperaturi record, Europa confruntându-se cu un nou val de căldură, atipic pentru această perioadă.
38 de grade au fost înregistrate în Spania, în timp ce Austria a avut 30 de grade, iar Polonia și România s-au confruntat cu temperaturi de 29 de grade în luna octombrie.
Mai mult, peste zece țări din Europa au înregistrat cele mai ridicate temperaturi pentru luna trecută.