Delfinii sunt adesea priviți ca niște animale deosebit de inteligente și jucăușe. Și chiar sunt! Iar aceste abilități îi fac foarte utili în mediile militare din întreaga lume. Ei sunt folosiți pentru a proteja bazele submarinelor nucleare. Un sfert din arsenalul nuclear al SUA e apărat de aceste animale fantastice, potrivit IFL Science.
Armata americană are delfini la baza submarină navală King’s Bay din Georgia și la baza navală Kitsap, lângă Seattle. Acolo, aceste mamifere marine ajută la protejarea unui sfert din arsenalul nuclear existent al țării.
Definii au intrat în atenția Marinei SUA în anul 1959. Atunci, alături de leii de mare, țestoasele marine și păsările de mare, au fost testați pentru abilitățile lor. S-a ajuns la concluzia că cele mai apte animale sunt delfinii și leii de mare din California.
Animalele au fost antrenate în cadrul Programului pentru Mamiferele Marinei (NMMP). Până în anii 1980, mai mult de 100 de delfini trăiau în facilități navale din SUA. Ei au fost instruiți să poarte camere în gură, să transmită mesaje și chiar să localizeze scafandrii inamici. În mod similar, leii de mare au fost învățați cum să recupereze minele de pe fundul mării. De asemenea, balenele beluga patrulau în mare și căutau diferite amenințări.
În timpul războiului din Vietnam, delfinii au fost chiar dislocați în Golful Cam Ranh, în sud-estul Vietnamului. Acolo au efectuat supraveghere subacvatică și au protejat bărcile militare de înotătorii inamici. Delfinii Garth, John, Slan, Tinker și Toad au rămas în istorie datorită aportului pe care l-au adus. Între 1986 și 1988, șase delfini au ajutat la escortarea petrolierelor kuweitiene prin Golful Persic, iar apoi, în 2003, alți delfini au ajutat forțele coaliției să curețe minele din portul Umm Qasr, Irak.
Un sfert din arsenalul nuclear al SUA e protejat de delfini
Delfinii sunt atât de valoroși pentru aceste operațiuni datorită unui cumul de factori ce include inteligența, capacitățile fizice și sociabilitatea generală. Ei pot să-și cartofrafieze mediul în care trăiesc prin ecolocație. Astfel, ei pot „vedea” datorită undelor sonore pe care le creează. Delfinii interpretează „ecourile” primite și știu cum arată mediul.
Ei pot crea sunete complexe cu frecvențe și forme de undă diferite care pot produce „imagini” incredibil de detaliate ale mediului înconjurător. Ei pot cartografia zone izolate în care tehnologiile create de om nu ar putea ajunge. Datorită acestor capabilități, delfinii pot să găsească, de exemplu, mine în apele puțin adânci. În plus, au posibilitatea să se scufunde la adâncimi extrem de mari.
Singura problemă privitoare la delfinii-militari ține de preocupările etice. Specialiștii spun că aceste mamifere sunt pur și simplu constrânse să îndeplinească sarcini pe care nu le înțeleg. Cu atât mai mult cu cât contextele sunt potențial periculoase.
În SUA, aproximativ 85 de delfini și câțiva lei de mare sunt antrenați de NMMP. La fel face și Rusia. În 2014, când a anexat Crimeea, Federația Rusă a capturat delfinii-militari ai Ucrainei. Mai târziu, între 2019 și 2023, în apropierea coastelor norvegiene au fost localizată o balenă beluga „spion”. Cel mai probabil, potrivit specialiștilor, aceasta aparținea tot Rusiei.