Potrivit unui nou raport lansat de specialiştii în climatologie, România este predispusă la riscuri legate de climă precum valuri de căldură sau secete ca urmare a poziţiei sale geografice şi a caracteristicilor topografice.
Raport InfoClima: Valurile de căldură vor fi mai lungi și mult mai fierbinți
”Existenţa Mării Negre şi, mai ales, întinderea Munţilor Carpaţi induc o serie de particularităţi în condiţiile climatice predominante. Date recente arată că au existat creşteri ale intensităţii şi duratei valurilor de căldură, care s-au întins pe mai multe zile, la scară globală. Tendinţa vine în special în ultimele două decenii şi ştim că viitoarele valuri de căldură vor dura mai mult şi vor avea temperaturi mai ridicate. Asta arată un nou raport – că la scară globală există o creştere clară a numărului de nopţi şi zile calde şi o scădere a numărului de nopţi şi zile reci”, se menţionează în analiza dată publicităţii de platforma InfoClima.
România, tot mai afectată de secetă și valuri de căldură prelungite
Conform raportului citat, în intervalul 2011-2020, zonele cele mai expuse fenomenelor de secetă au fost concentrate în vestul și sud-estul României.
Analiza evoluției valurilor de căldură din România și Europa de Est, pe parcursul ultimilor 70 de ani, relevă o creștere semnificativă atât a frecvenței, cât și a duratei acestora, în perioada 1950-2023.
Majoritatea regiunilor din țară au înregistrat o prelungire a valurilor de căldură cu 10-15 zile, în timp ce sud-vestul și estul, inclusiv zonele de coastă ale Mării Negre, au raportat o creștere mai accentuată, între 25 și 30 de zile în ultimele șapte decenii.
În vara anului 2024, între 31 mai și 31 iulie, România s-a confruntat cu cel mai lung și intens val de căldură din istoria recentă.
Din cele 62 de zile ale perioadei analizate, 46 au îndeplinit criteriile specifice unui val de căldură, reprezentând 75% din interval.