2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Anglia interzice farfuriile și tacâmurile de plastic

Anglia va interzice farfuriile și tacâmurile din plastic de unică folosință din motive de mediu, conform npr.

Guvernul britanic este gata să interzică anumite produse din plastic de unică folosință, un pas mult așteptat pentru reducerea poluării.

Conform Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra), interdicția va acoperi farfuriile din plastic, tăvile, bolurile, tacâmurile, bețișoarele de baloane și anumite tipuri de pahare din polistiren și recipiente pentru alimente.

„Unei furculițe de plastic îi ia până la 200 de ani pentru a se descompune în groapa de gunoi sau poluând oceanele noastre”, a declarat secretarul pentru Mediu Therese Coffey, pentru The Mail.

„Această nouă interdicție va avea un impact uriaș pentru a opri poluarea cu miliarde de bucăți de plastic și va ajuta la protejarea mediului natural pentru generațiile viitoare”, a mai spus el.

Anglia și-a propus să reducă poluare cu plastic

Anglia a interzis paiele de plastic de unică folosință, bețele de amestecat și bețișoarele de urechi de plastic în 2020.

Această nouă interdicție se aplică în special ambalajelor din plastic pentru alimente și băuturi din restaurante și cafenele.

Pe cele din supermarketuri, Guvernul intenționează să le abordeze într-o schemă separată, care ar face ca producătorii să acopere costurile de eliminare începând cu 2024.

Ecologiștii au militat de mult pentru acest tip de interdicție în Anglia. Acum, susținătorii mediului înconjurător laudă decizia, chiar dacă o consideră insuficientă.

În Scoția, o astfel de lege a intrat în vigoare vara trecută, iar Țara Galilor a aprobat un act similar în decembrie.

În SUA, mai multe state și localități au interzis anumite produse din plastic, și anume pungi, iar California a stabilit cele mai stricte reguli pentru reducerea plasticului.

Guvernul federal intenționează să elimine treptat plasticul de unică folosință din parcurile naționale până în 2032.

Fiecare persoană din Anglia folosește în medie 18 farfurii de plastic de unică folosință și 37 de de tacâmuri din plastic în fiecare an.

Totuși, doar 10% din aceste deșeuri sunt reciclate în lucruri noi, potrivit statisticilor Defra raportate de BBC.

„Nu mai putem continua așa”

În general, Anglia folosește 1,1 miliarde de farfurii de unică folosință și 4,3 miliarde de tacâmuri de unică folosință anual.

Acest lucru este atât de periculos pentru mediu, cât este „complet inutil”, potrivit lui Steve Hyndside, managerul de politici la organizația City to Sea.

El a subliniat că toate articolele vizate de această interdicție au deja potențiali înlocuitori pe piață, fie că este vorba de cutii de carton sau tacâmuri din lemn.

„Ceea ce vorbim aici este, cred, o viziune cu adevărat pozitivă”, a spus Hyndside.

„Oricât de mult ne place tuturor confortul plasticului de unică folosință și cred că nu are rost să ne prefacem că nu există… pur și simplu nu putem continua așa”, a mai spus el.

Planul de mediu pe 25 de ani al Angliei – stabilit în 2018 – solicită eliminarea deșeurilor de plastic evitabile până în 2042.

Defra a precizat în noiembrie 2021 că, deși și-a propus și a adoptat deja măsuri pentru a atinge acest obiectiv, acele măsuri nu au abordat suficient problema articolelor din plastic de unică folosință.

Majoritate covârșitoare în favoarea eliminării plasticului

S-a solicitat astfel opinia publicului cu privire la potențialele interdicții într-o perioadă de consultare care a durat până în februarie 2022.

„Sunt hotărât să acționez pentru a aborda direct această problemă”, a spus Coffey pentru The Mail.

„Știm că mai sunt multe de făcut și am ascultat din nou apelurile publicului”, a adăugat el.

Greenpeace Marea Britanie declară că „majoritatea” celor peste 51.000 de persoane care și-au auto-raportat opiniile cu privire la acest lucru susțin interzicerea tuturor articolelor care trebuie luate în considerare (cum ar fi tacâmurile și farfuriile), cu sprijin de 96% sau mai mult „în toată lumea”.

Separat de aceste consultări, grupurile ecologiste au depus o petiție pentru interzicerea acestor articole, cu peste 117.000 de semnături, la biroul primului ministru.

„Trebuie să nu mai utilizăm articolele de unică folosință”, a scris pe Twitter organizația de mediu Keep Britain Tidy.

„Planurile [Defra] de a interzice farfuriile și tacâmurile de plastic de unică folosință în Anglia sunt un pas în direcția cea bună”, se mai arată în postare.

Mulți și-ar dori să vadă schimbări mai multe și mai sistemice.

Reducerea plasticului de unică folosință cu 50% până în 2025

Ca parte a campaniei „Tăiați tacâmurile”, Greenpeace, City to Sea și 38 Degrees au cerut guvernului să lucreze mai repede pentru a respecta restricțiile Uniunii Europene din plastic de unică folosință, pe care le-a acceptat înainte de Brexit.

Ei doresc, totodată, să își stabilească propriile obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru 2025, în special să reducă plasticul de unică folosință cu 50% și ca 25% din plastic să fie reutilizabil.

Avocații solicită, de asemenea, o „schemă de returnare a depozitului”, care ar stimula reciclarea prin taxarea clienților pentru recipientele pentru băuturi și rambursarea acestuia atunci când returnează recipientul gol la un punct de colectare.

Oficialii din Marea Britanie au spus că un astfel de program nu va intra în vigoare în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord cel puțin până la sfârșitul anului 2024, la șase ani după ce a fost anunțat pentru prima dată.

Hyndside, de la City to Sea, a descris interdicția parțială a materialelor plastice drept „standarde minime” și a cerut guvernului să meargă mai departe în combaterea poluării cu plastic.

„Trebuie să ne îndepărtăm de toate articolele de unică folosință”, a spus el, „și să încercăm să încurajăm o economie mai circulară”.

spot_img
Latest news
știri