10.2 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

„Casele groazei” intră în atenția Gărzii de Mediu, nu și a primăriilor. Capitala are case-ruine, gunoi și edili nepăsători

Casele-ruine din România nu sunt doar un pericol în cazul unui cutremur, ci și o adevărata sursă de infecție din cauza gunoiului neridicat

În Pitești, s-a dat startul în ceea ce privește salubrizarea caselor părăsite, numite „ale groazei”, de către jurnaliștii de la e-pitești.ro. Deși multe dintre acestea au în acte proprietari sau sunt în litigiu, primăriile pot obține mandat judecătoresc pentru a igieniza exteriorul acestora. Din păcate, lipsa de implicare a primarilor le transformă în adevărate „depozite de gunoi” ilegale, bombe de infecție pentru locuitorii din zonele în care sunt construite.

Garda de Mediu Argeș a precizat, pentru sursa citată, că va solicita mandat judecătoresc pentru ca locuințele abandonate să fie igienizate și, evident, vor fi sancționați pentru că nu curățat casa-spațiu privat, deși Primăria Pitești putea să acționeze în acest sens, de la început.

Capitala are case-ruine, gunoi și edili nepăsători

Casă invadată de gunoi și de buruieni, ocupată abuziv, în Sectorul București. Foto: StireaVerde

Nici Capitala nu stă mai bine la capitolul salubrizare, fiind de notorietate, că managementul deșeurilor este una dintre cele mai mari probleme ale primarilor de sector. În București, sunt foarte multe case-ruine, din perioada interbelică, abandonate sau ocupate abuziv, pline de gunoi, însă, pentru care administrația locală nu depune niciun efort să le curețe, chiar dacă sunt proprietate publică. La fel ca în cazul locuințelor din Pitești, la cererea primăriei, respectiv a Gărzii de Mediu, se poate emite mandat judecătoresc pentru salubrizarea acestora.

În Sectorul 1, administrat de Clotilde Armand, sunt foarte multe clădiri vechi, interesante din punct de vedere arhitectural, însă, transformate în depozite de gunoi. Deșeurile „putrezite” nu sunt doar o formă evidentă de poluare, ci și un pericol public pentru sănătate oamenilor. Nu de puține ori, au fost surprinși sobolani pe străzile din acest sector, semn al mizeriei și al bolilor transmisibile.

În zadar, se emit ordonanțe după ordonanțe cu obligații complexe pentru colectarea deșeurilor, câtă vreme administrațiile locale nu pot face față unor situații simple, aceea care, nu ține doar de „bun-gust”, ci și(mai ales) de bun-simț.

Citește și: Gestionarea deșeurilor din Capitală, între probleme tehnice, legislative și lamentări: Primarul Sectorului 6 București cere Comisiei Europene să „înțeleagă” neputința administrativă din România

Latest news
știri