16.2 C
București
joi, 16 mai, 2024

Marea Britanie își asigură independența nucleară: Lansarea programului de producție a uraniului îmbogățit pentru noile generații de reactoare

Londra investește zece milioane de lire sterline într-un centru de producție, urmărind obiectivul ambițios de a acoperi 25% din necesarul de electricitate din surse nucleare până la jumătatea secolului

Marea Britanie a anunțat că va lansa primul program din Europa pentru obținerea uraniului îmbogățit necesar următoarei generații de reactoare nucleare.

În prezent, doar Rusia vinde astfel de combustibil, scrie publicația Biziday.

Executivul britanic va derula un program pentru obținerea de uraniu de înaltă calitate (HALEU). Guvernul va investi 300 de milioane de lire sterline.

Combustibilul HALEU este necesar pentru alimentarea multor dintre următoarele generații de reactoare nucleare avansate, inclusiv versiunile așa-numite modulare mici pe care Marea Britanie intenționează să le utilizeze.

Majoritatea reactoarelor nucleare exploatate în Marea Britanie funcționează cu uraniu îmbogățit până la 5%, însă următoarea generație de reactoare va necesita uraniu îmbogățit între 5% și 20%.

La momentul actual, acest tip de combustibil este produs comercial doar de Rusia, ceea ce ar putea reprezenta un obstacol pentru ambiția Londrei de a opera reactoare nucleare avansate în deceniul următor.

Concret, se va construi un centru de producție în nord-vestul țării, iar cabinetul Rishi Sunak va aloca suplimentar zece milioane de lire sterline pentru dezvoltarea competențelor și siturilor de producție destinate altor combustibili nucleari avansați.

Marea Britanie intenționează ca, până la jumătatea secolului, un sfert din necesarul de electricitate al țării să provină din surse nucleare

Executivul britanic își propune ca până la jumătatea secolului, un sfert din necesarul de electricitate al țării să provină din surse nucleare, atingând un total de 24 GW.

spot_img
Latest news
știri