10.6 C
București
vineri, 10 ianuarie, 2025

Autoritățile române continuă să monitorizeze situația după scufundarea petrolierelor rusești în Marea Neagră

Până în prezent, peste 1.000 de păsări și zeci de delfini au murit în urma dezastrului ecologic

Ministrul Mediului a transmis că autoritățile din România continuă să monitorizeze situația din Marea Neagră în urma unuia dintre cele mai grave dezastre ecologice din ultimii ani.

Accidentul ecologic a fost provocat de scufundarea a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerci.

Ministrul Mediului a declarat că autoritățile sunt ”cu ochii pe Marea Neagră”, monitorizând constant evoluția poluării

Suntem cu ochii pe Marea Neagră, unde, de aproape o lună, se văd efectele celui mai mare dezastru ecologic din ultimii ani, în urma scufundării în strâmtoarea Kerci a două petroliere rusești”, a transmis ministrul Mircea Fechet.

Acesta a subliniat că specialiști din Ministerul Mediului, INHGA, Poliția Română și alte instituții de profil colaborează pentru a analiza situația.

Poluarea cu aproximativ 9.000 de tone de M100, un tip de mazut greu, a afectat grav ecosistemul marin

Sute de păsări și zeci de delfini au fost găsiți morți, iar plajele din regiunile Krasnodar și Crimeea sunt acoperite de substanța toxică.

Mă îngrijorează natura acestei substanțe deversate, care se pare că nu este petrol, ci mazut, un produs petrolier greu, de calitate scăzută”, a adăugat ministrul Mediului din România.

Chiar dacă riscul afectării directe a litoralului românesc este redus, autoritățile continuă să monitorizeze imaginile satelitare și prognozele oceanografice pentru a preveni eventuale consecințe asupra mediului.

Remaintim că, în data de 16 decembrie 2024, Mircea Fechet, a convocat o întâlnire de lucru privind accidentul din Marea Neagră, cauzat de avarierea celor două vase petroliere din Rusia.

Autoritățile române au transmis că vor continua impactul poluării asupra Mării Negre, consultând specialiști din mai multe instituții.

spot_img
Latest news
știri