9.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Să învățăm să tăiem elasticul înainte de a arunca masca la gunoi

Ați scos vreodată șnurul de la mască înainte de a o arunca la gunoi? Dacă răspunsul este nu, acesta ar trebui să fie momentul în care ne autoeducăm.

Ar trebui să învățăm să ne gândim la consecințe, la mediu și să uităm, pentru câteva secunde, de egoismul care ne caracterizează.

Foarte multe măști ajung pe stradă, în râuri sau în oceane

Masca ne protejează și îi protejează și pe ceilalți, cu condiția să o purtăm corect. După utilizare, masca trebuie aruncată la gunoi, cu condiția să tăiem, înainte, benzile elastice.

Mai multe firme de salubritate fac apel la locuitori să nu arunce măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil.

Aceste produse nu sunt reciclabile și trebuie aruncate la gunoi menajer, pentru că altfel riscă să-i îmbolnăvească pe muncitorii din stațiile de sortare.

Un gest mic, un gest care ne răpește doar câteva secunde din timp, poate salva o viață. Dacă tăiem benzile elastice cu care este prevăzută masca de protecție vom împiedica animalele, în special păsările sau pisicile, să se încurce cu ciocul sau cu lăbuțele.

De asemenea, să nu uităm nici faptul că foarte multe măști ajung în râuri, mări și oceane.

O astfel de campanie de conștientizare în vederea protecției mediului a început în Italia și a fost făcută publică pe pagina de Facebook.

Campania se numește ”Tăiați elasticul înainte de a arunca masca la gunoi” și este inițiată de reprezentanții Protecției păsărilor din Italia.

Desigur, cea mai gravă problemă legată de măști este reprezentată de eliminarea corectă a acestor echipamente de protecție individuală care, din păcate, în loc să fie aruncate în gunoiul nesortat, sunt adesea lăsate pe stradă sau pe plajă.

Natura nu este un coș de gunoi pandemic

În mod ideal, masca și mănușile ar trebui să fie puse într-o pungă care se sigilează și abia apoi se aruncă la gunoi.

Să reținem că produsele care ne asigură nouă protecția sunt cele mai periculoase amenințări pentru ecosisteme și faună, în special pentru fauna marină.

Ca dovadă stau numeroasele fotografii și numeroasele episoade crude cauzate tocmai de ingestia de măști sau mănuși de către animale. Exemplele sunt numeroase: pinguinii, peștii sau căluții de mare. Să nu uităm nici de pescăruși sau de pisicile de pe stradă care scotocesc în pubele în căutarea hranei.

Este un gest care nu ne costă nimic, dar poate salva viețile multor animale. Masca ne protejează, dar poate polua, poate răni și, în cel mai rău caz, poate ucide.

Latest news
știri