6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

București 2021: fără aer, fără copaci, fără avize

Tăiem copaci fără discernământ, fără măsură și, mai ales, fără autorizație. Sau, mai bine zis, ”ei” taie. ”Ei”, cei care decid că banul e mai important și decât umbra, și decât oxigenul, și decât natura care o ia razna. ”Ei”, pentru care un copac reprezintă încă o sumă adaugată în cont.

Se trag zilnic semnale de alarmă. Rămânem fără păduri. Rămânem fără aer. Se taie în continuare.

Dacă, de obicei, ”febra lemnului” era prezentă mai mult în vârf de munte, se pare că a început să coboare și la oraș. Nu de acum, ci de câțiva (mulți) ani.

Dolarul e mai verde decât lemnul

În aprilie 2020, Primăria Sectorului 3 tăia, fără motiv și fără autorizație, un plop sănătos, de 16 ani. Măcelul a continuat cu grădinile din fața blocurilor de pe strada Artemis, pentru a pregăti parcări noi-nouțe. Parcările aduc simpatia șoferilor și posibile voturi, zonele verzi nu produc decât oxigen. Până la urmă, și dolarii tot verzi sunt.

Un an mai târziu – martie 2021, tot București.

La câteva sute de metri distanță de Parlamentul României, pe strada Apolodor, 18 copaci sunt tăiați. Pentru 5 dintre ei exista aviz, pentru restul – nu.

Femeie: Era gura noastră de oxigen. Toate furtunile, toate… eram apărați și de soare și de căldură. Era o pădurice, eu spuneam că am o pădure în față, nici nu trebuia să plec la băi. Din octombrie au început pe rând, pe rând să îi taie. Întâi i-au tuns, pe urmă au venit la începutul lui noiembrie, au venit în decembrie și pe rând, pe rând… Nu știu câte mașini au cărat cu acești arbori care erau foarte înalți.

Amenzile nu plantează noi copaci

Polițiștii locali au amendat proprietarul terenului cu 30.000 de lei, proprietarul a făcut plângere la Poliție, pentru că nici el, nici angajații lui nu au cerut tăierea copacilor, rezultatul însă e același. 15 copaci tăiați degeaba. Exces de zel? Instrucțiuni ”din altă parte”? Nu știm și, cel mai probabil, nu vom ști niciodată. Ce-s 15 copaci, pe lângă hectarele de pădure care dispar fără explicații și fără acte?

Reluăm. Se întâmplă în București. Capitala României. Și a poluării. Locul unde, numai în 2020, peste 10000 de copaci au fost tăiați ilegal.

În 2020, în pandemie, dacă centralizăm, am tăiat undeva la 10.000 de arbori ilegal în municipiul București și principalii tăietori sunt chiar autoritățile locale, la care se adaugă acești deținători de terenuri particulare”, spune Dan Trifu, vicepreședinte Eco Civica.

Statisticile oficiale recunosc doar câteva sute dintre aceștia. Autoritățile dau amenzi. În 2019 și 2020 s-au dat amenzi de aproape 278 de mii de lei, doar pentru defrișări ilegale. Se pare că industria e înfloritoare, dacă, în ciuda amenzilor, tăierile continuă. ”Afacerea” nu iese în pierdere, altfel nu-mi explic.

Ne batem gura de pomană. Trăim și ne pierdem printre betoane. Dacă vezi că se taie ilegal și vociferezi, în cel mai bun caz vei fi tratat cu indiferență. În cel mai rău caz, probabil, luat la bătaie. Amenzile curg. Tăierile ilegale continuă. Nivelul poluării crește. Orice inițiativă de monitorizare pare, din fașă, sortită eșecului. Prea mulți bani la mijloc, prea puțină conștiință.

Până la urmă, vorbim despre câștiguri care-ți pot cumpăra, dacă vrei neapărat, propriul aer. Dar pe-al nostru, al majorității, cine-l plătește?

Latest news
știri