21.3 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

Un râu din Baia Mare a devenit pubelă, iar amenzile lipsesc cu desăvârșire

Râul Craica din localitatea Baia Mare a devenit coșul de gunoi al locuitorilor, iar imaginile denotă indiferență și lipsă de civilizație.  

Craica, afluent al râului Lăpuș, reprezintă în 2021 o pubelă mobilă, în apă existând gunoaie, pet-uri, resturi menajere şi chiar materiale de construcţii. Toate acestea au blocat cursul apei în zona centurii ocolitoare a oraşului.

Situația din Baia Mare datează de ani buni

Un alt fapt revoltător este că situația datează de ani buni, într-un raport al Gărzii de Mediu menționându-se faptul că în zona valea Craica au fost identificate depozite necontrolate de deșeuri diferite. Raportul datează din mai 2016, gunoiul fiind prezent și atunci, atât pe maluri, cât și în albie.

Exact ca în 2021, gunoiul era format din materiale plastice, textile, dar și materiale rezultate din demolări.

O problemă ce a apărut în plus față de anii anteriori este legată de activitatea firmelor ce realizează lucrări la sistemul de alimentare/canalizare și depun materialele din excavări în zone adiacente cursurilor de apă, dar ce au obligația de readucere la stadiul inițial a acestor zone de depozitare temporară, concomitent cu finalizarea lucrărilor”, se arata în raportul Gărzii de Mediu, în 2016.

Există camere de supraveghere, dar făptașii nu pot fi prinși

Deși autoritățile au decis să monitorizeze zona, instalând mai multe camere de supraveghere, făptașii nu pot fi trași la răspundere.

Tot autoritățile declară că au început deja acţiuni de ecologizare pe râuri, iar cei care vor fi prinşi pe picior greşit vor fi aspru sancţionaţi. Deocamdată, doar vorbe. În ciuda camerelor de supraveghere cu care au împânzit zona, nimeni nu a fost amendat, menționează Știrile Pro TV.

Cătălin Cherecheș, primar Baia Mare, a afirmat că din data de 15 martie va începe curăţenia de primăvară la nivelul zonelor urbane şi rurale, la nivelul pârâurilor.

Vom începe o acţiune mai drastică cu amenzi care este binevenită şi pentru educarea cetăţenilor”, a declarat primarul din Baia Mare.

De asemenea, edilul a menționat că mulţi dintre români n-au învăţat că râul nu este o pubelă publică şi un loc unde să-ţi arunci deşeurile menajere.

Latest news
știri