6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Brazilia împrumută 1 miliard de dolari pentru a reduce defrișările din Pădurea Amazoniană

Ministrul Mediului din Brazilia a anunțat oficial că încearcă să obțină un ajutor extern de 1 miliard de dolari, inclusiv din partea Statelor Unite ale Americii (SUA), pentru a ajuta la reducerea cu 30% sau 40% a defrișărilor care au loc în Pădurea Amazoniană, conform unui interviu publicat de cotidianul brazilian Estadao, citat de Reuters.

Conform celor spuse de ministrul brazilian al Mediului, Ricardo Salles, planul ideal ar fi de 1 miliard de dolari pentru o perioadă de 12 luni. Dacă resursele respective ar fi disponibile pentru a fi utilizate în acest mod, de combatere a defrișărilor, Ministerul Mediului se poate angaja la o reducere între 30% și 40% pentru următoarele 12 luni, a mai adăugat ministrul Ricardo Salles.

Aproximativ 30% din suma de 1 miliard de dolari ar urma să fie folosită pentru finanțarea acțiunilor de combatere directă a defrișărilor, în timp ce restul de bani ar fi direcționați către dezvoltarea economică zonală, pentru a se oferi cetățenilor care au beneficiat de pădurea tropicală o serie de oportunități alternative. Ministrul Mediului din Brazilia a mai adăugat că, în momentul de față, sunt purtate discuții promițătoare cu Statele Unite ale Americii și Norvegia.

În trecut, Brazilia a fost criticată la scară internațională pentru eșecul său de a stopa defrișările care au avut loc în Pădurea Amazoniană, cea mai mare pădure tropicală din lume. De altfel, Jair Bolsonaro, președintele țării, a afirmat recent că își dorește mai mult să exploateze resursele economice ale pădurii decât să protejeze flora și fauna zonei, fapt pentru care a și trimis armata pentru a rezolva conflictele care au loc în Pădurea Amazoniană.

„Dacă nu reușim să strângem această sumă de bani o să facem tot ce putem cu propriile resurse, însă nu o să mă pot angaja într-un procent specific de reducere a defrișărilor din pădure”, specifică ministrul Ricardo Salles.

Pădurea Amazoniană este o pădure umedă de foioase care acoperă cea mai mare parte a Bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud și se întinde pe teritoriul a nouă țări, printre care se numără și Brazilia. De-a lungul timpului, Pădurea Amazoniană s-a micșorat din cauza defrișărilor, incendiilor și așezărilor umane tot mai numeroase.

Conform Wikipedia, Pădurea Amazoniană a pierdut, între anii 1991 și 2000, între 415.000 și 587.000 de kilometri pătrați de zonă împădurită, iar între anii 2000 și 2005 s-au defrișat peste 22.000 de kilometri pătrați de pădure în fiecare an.

Fotografie de thumbnail via Unsplash / Milk Tea

Latest news
știri