ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului), un program de responsabilitate socială inițiat de The Institute, în colaborare cu Lidl România, demarează programul pilot de colectare selectivă a deșeurilor în toate cele 69 de unități de învățământ din Sectorul 6 din București, începând cu reluarea cursurilor.
Un comunicat de presă publicat de The Institute pe site-ul propriu arată că programul ASAP implică o serie de acțiuni, și anume:
- Sprijinirea școlilor pentru achiziționarea și/sau completarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile, alături de calibrarea optimă a volumului, distribuției și amplasării recipientelor dedicate colectării selective în interiorul și exteriorul unităților de învățământ;
- Colectarea și corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autoritățile publice pentru ridicarea deșeurilor reciclabile și menajere, obiectivele fiind de a urmări calitatea colectării pe fracții și de a aduce îmbunătățirile necesare într-un timp cât mai scurt;
- Desfășurarea unei campanii de educare adresate elevilor care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții, respectiv plastic, metal, sticlă și hârtie, dar și a traseului deșeurilor după colectare, în stațiile de sortare și reciclare, pentru îmbunătățirea calității colectării și gradului de reciclare și de a contribui astfel la reducerea poluării cu ambalaje.
„Încă de la înființarea platformei ASAP ne-am asumat parcursul de lungă durată pe care îl necesită o schimbare la nivel sistemic, dar am fost surprinși să descoperim o foarte mare deschidere și cooperare din partea tuturor entităților implicate. Începând cu numărul mare de semnături strânse de petiție și până la dezvoltarea unor parteneriate benefice, putem observa o reală preocupare, dar și conștientizare a problemei colectării selective și reciclării. Avem convingerea că prin programul pe care l-am demarat alături de Primăria Sectorului 6 și ISMB vom reuși să punem la punct un model de succes pe care să îl putem replica la nivel național”, afirmă Andrei Borțun, CEO The Institute.
Programul de colectare selectivă reprezintă un pas făcut pentru dezvoltarea unui model funcțional și eficient de colectare selectivă a deșeurilor reciclabile generate în toate unitățile de învățământ din țara noastră. Vineri, 9 aprilie 2021, și primarul din Sectorul 1 din București, Clotilde Armand, a anunțat că instituția pe care o conduce se alătură proiectului ASAP.
Astfel, toate școlile din Sectorul 1 vor avea un program de colectare selectivă a plasticului. Primăria Sectorului 1 din București se alătură programului de educare a tinerilor din unitățile de învățământ în vederea selectării deșeurilor. Acordul de participare în cadrul proiectului a fost semnat pe 9 aprilie.
„Acordul constă în asigurarea unei infrastructuri sustenabile de colectare selectivă a deșeurilor din școlile gimnaziale și din licee. Educația colectării selective începe acasă și trebuie să continue în sălile de clasă. Suntem încrezători că împreună vom reuși să educăm o bună parte din elevi și din părinți în spiritul responsabil față de mediu și comunitate. Viitorul se află în educația tinerilor de astăzi, iar noi am promis un sector mai curat, un sector mai educat și mai atent cu mediul înconjurător”, a declarat primarul din Sectorul 1, Clotilde Armand.
La finalul programului pilot, ASAP își propune dezvoltarea unui ghid de implementare a unui sistem unitar de colectare selectivă a deșeurilor în învățământul preuniversitar de la noi din țară, care vizează facilitarea și asigurarea unei bune conduite de colectare și reciclare a deșeurilor.
Înființată în luna iunie 2020, platforma ASAP vine în întâmpinarea uneia dintre cele mai pregnante nevoi ale României la nivel legislativ și de infrastructură, problematica deșeurilor din plastic. Lipsa unui sistem pus la punct de colectare și reciclare atrage sancțiuni grave din partea Comisiei Europene și necesită acțiunea imediată.