În cursul zilei de ieri, 9 iunie, Israelul a decis să interzică vânzarea de blănuri către industria modei. Astfel, statul a devenit prima țară din lume care a făcut acest lucru, precizează Jerusalem Post.
Ministrul pentru protecția mediului, Gila Gamliel a declarat că industria blănurilor provoacă moartea a sute de milioane de animale din întreaga lume, animale supuse la o cruzimi și suferințe de nedescris.
Ministrul Mediului din Israel: ”Paltoanele din blană nu pot acoperi industria brutală a crimelor”
Într cadrul unei declarații făcute după semnarea amendamentului, care va intra în vigoare în șase luni, Gila Gamliel a mai explicat și faptul că utilizarea pielii și a blănii faunei sălbatice pentru industria modei este imorală și este, cu siguranță, inutilă. Semnarea acestor reglementări va face piața israeliană a modei mai ecologică și mult mai blândă cu animalele.
Decizia a fost binevenită de ONG-ul pentru drepturile animalelor Animals Now, care a numit-o ”etapă istorică” care va salva nenumărate animale din iadul industriei blănurilor.
Într-un comunicat, ONG-ul a adăugat: ”Ne luptăm de ani de zile pentru a interzice vânzarea blănurilor către industria modei și, de la început, 86% din publicul israelian a susținut acest lucru.
„Mulțumim ministrului Gamliel și Tal Gilboa, consilierul primului ministru pentru drepturile animalelor, și partenerilor noștri în lupta de-a lungul anilor, Let The Animals Live și Coaliției Internaționale Anti-Blănuri (IAFC)”.
Israelul ar trebui urmat de toate guvernele din lume: Uciderea animalelor pentru blană ar trebui să devină ilegală
”IAFC a promovat un proiect de lege pentru interzicerea vânzării blănurilor în Israel începând cu 2009 și aplaudăm guvernul israelian pentru că a făcut în sfârșit saltul istoric spre a face blană pentru istoria modei”, a declarat fondatorul IAFC Jane Halevy într-un comunicat.
Mai mult, Halevy a explicat că toate animalele suferă îngrozitor din cauza acestei industrii crude și înapoiate. De asemenea, fondatorul IAFC a mai adăugat și că uciderea animalelor pentru blană ar trebui să devină ilegală peste tot și a venit timpul ca guvernele din întreaga lume să interzică vânzarea de blană.
Organizația pentru drepturile animalelor PETA a salutat, de asemenea, această mișcare. PETA a privit interzicerea ca fiind o „victorie istorică”, scriind pe Twitter că va proteja nenumărate vulpi, nurci, iepuri și alte animale de la uciderea violentă pentru pielea lor.
Estonia a interzis fermele de animale crescute pentru blănuri
De asemenea, Estonia a devenit primul stat baltic care va interzice fermele de animale crescute pentru blănuri.
Parlamentarii din Estonia au votat, la începutul lunii iunie, în favoarea interzicerii fermelor de animale crescute pentru blănuri şi le-au cerut producătorilor din acest domeniu să îşi închidă unităţile de producţie până la sfârşitul anului 2025.