9.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Actul care dovedește că Primăria Sectorului 1 este vinovată pentru criza gunoaielor

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a precizat că, în contractul încheiat cu firma de salubrizare Romprest, ar exista obligația continuității serviciului de ridicare a deșeurilor, indiferent dacă facturile sunt achitate sau nu la timp.

Ce spune Primăria Sectorului 1: în ultimul an ar fi fost achitate sume imense. Cu toate acestea, gunoiul se află încă în stradă

În contractul dintre Compania Romprest Service S.A. și Primăria Sectorului 1 există obligația continuitații serviciului indiferent dacă facturile sunt plătite sau nu; indiferent dacă a căzut sau nu un meteorit în fața companiei de salubrizare. Din luna iulie 2020 – perioada contestată de compania de salubrizare pentru neplata serviciilor – până în prezent s-au achitat către Compania Romprest Service S.A. 168 milioane lei. O sumă de 5 ori mai mare față de cât plătește Oradea pentru serviciu de salubrizare”, arată Clotilde Armand.

Garda de Mediu a constatat, în urma unui control, că Romprest respectă prevederile legale, iar responsabilitatea pentru blocajul de săptămâna trecută a fost generat de lipsa de acţiune a Primăriei Sectorului 1, arată Știri pe Surse.

Compania Romprest a transmis nota de constatare către Guvern, Prefectură şi Primăria Capitalei, solicitând sprijinul pentru rerularea în regim de normalitate a serviciului de salubritate.

În documentul redactat în urma controlului Gărzii de Mediu, inspectorii fac o prezentare cronologică, pe şapte pagini, a evenimentelor care au dus la situaţia de blocaj, prezentând şi cadrul legal în materie.

Constatările controlului sunt că Romprest a notificat la timp toate autorităţile asupra iminenţei acestei situaţii de blocaj. De asemenea, se confirmă că activitatea Romprest se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale aplicabile, iar autoritatea de control, Garda Naţională de Mediu, nu a dispus sancţiuni asupra operatorului. Aşadat, considerăm că am întreprins toate demersurile legale, iar deblocarea acestei situaţii îi revine Autorităţii contractante prin respectarea obligaţiilor legale”, se arată în adresa trimisă de Romprest către Guvern şi PMB după primierea notei de constatare.

DOCUMENTUL prin care Garda de Mediu constată că Primăria Sectorului 1 este vinovată pentru criza gunoaielor poate fi accesat aici

Viorel Tufeanu, comisarul-şef al Gărzii de Mediu, a precizat că au fost prelevate probe. Nu sunt indicii că sunt depăşite valorile limită. De asemenea, acesta a adăugat că instituţiile cu atribuţii în domeniu vor emite acte din care să rezulte răspunsuri la întrebările cetăţenilor.

Afirmațiile au fost făcute în cursul zilei de azi, la sediul Prefecturii Capitalei.

Întrebat ce a fost stabilit în discuţiile de joi de la Instituţia Prefectului Bucureşti şi ce soluţie, măcar pe termen scurt, ar putea fi luată pentru rezolvarea situaţiei în Sectorul 1, Viorel Tufeanu a răspuns:

Garda de Mediu, Garda Națională de Mediu, Sectorul 1, București
Imagine via PressOne / Deșeuri în Sectorul 1

În calitate de cetăţean îmi doresc să existe o soluţie pentru deblocarea acestei situaţii. În calitate de reprezentant al statului vă spun cu toată răspunderea că vom aplica în totalitate prevederile legale. Nu pot să emit opinii în acest sens (referitor la soluţia pe care o va prezenta prefectul Capitalei – n.r.)”.

Chestionat când vor fi aplicate prevederile legale, Tufeanu a replicat că, în cursul zilei de azi, se vor finaliza toate controalele la speţa în cauză.

Latest news
știri