Copiii și adolescenții dependenți de internet și rețele sociale suferă modificări ale chimiei creierului, arată un nou studiu publicat de Gândul.
Studiul, realizat de specialiști de la University College London, a analizat și revizuit alte 12 cercetări anterioare, la care au participat sute de tineri între 10 și 19 ani, diagnosticați oficial cu o formă de dependență de internet.
Această dependență este definită de cercetători ca fiind “incapacitatea unei persoane de a rezista impulsului de a utiliza internetul, ceea ce are efecte negative asupra bunăstării psihologice, precum și asupra vieții sociale și profesionale. Simptomele sunt legate de modificarea dispoziției, scăderea toleranței față de ceilalți, impulsivitatea și prezența constantă a stării de conflict”.
Tinerii dependenți de internet pot avea dificultăți în menținerea relațiilor și activităților sociale
Concret, studiul concluzionează că tinerii afectați ar putea, de exemplu, să întâmpine dificultăți în menținerea relațiilor și activităților sociale, să evite contactul cu alți oameni pentru a petrece mai mult timp online și să experimenteze tulburări alimentare și de somn.
Rezultatele arată că, printre altele, tinerii suferă de modificări evidente ale chimiei creierului, care ar putea conduce la dependențe suplimentare, modificări negative ale comportamentului, ale capacității intelectuale, precum și la efecte asupra sănătății mintale și a coordonării fizice.
50% din adolescenții din Marea Britanie sunt dependenți de rețelele de socializare
”Ca formă de ameliorare a simptomelor negative și adicției, cercetătorii sugerează tratamente precum psihoterapia sau terapia de familie. Ca forme de prevenție, autorii studiului propun limitarea timpului petrecut în fața ecranului”, mai transmit autorii studiului.
Aproximativ jumătate dintre adolescenții britanici se declară dependenți de rețelele de socializare, potrivit unui sondaj realizat în acest an în Marea Britanie.