22.1 C
București
vineri, 26 iulie, 2024

Autoritățile din Grecia preconizează ”o vară foarte dificilă”, din cauza incendiilor forestiere

Anul trecut, aproximativ 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost distruse de flăcări

După incendii devastatoare şi un val de căldură fără precedent în 2023, urmate de cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, autoritățile din Grecia se tem acum de ”o vară foarte dificilă”, din cauza incendiilor forestiere, relatează AFP, citat de Digi 24.

Nimeni nu poate prezice cu exactitate cu ce condiţii (meteo) ne vom confrunta. Dar oricare ar fi ele, va trebui să luptăm din greu”, a avertizat ministrul pentru Crize Climatice şi Protecţie Civilă, Vassilis Kikilias, într-un interviu acordat AFP.

Circa 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost mistuite de flăcări în 2023 şi peste 20 de persoane și-au pierdut viața

Incendiile devastatoare au făcut ravagii în iulie anul trecut, în timpul unui val de căldură de două săptămâni, cel mai lung înregistrat vreodată în ţară.

În aceste condiții, statul elen a organizat cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa, 20.000 de persoane, în special turişti, fiind nevoite să îşi părăsească locuinţele sau staţiunile de vacanţă de pe insula Rodos (sud-est).

Grecia a investit 2.1 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii de protecţie civilă

Confruntată cu această ameninţare, Grecia a luat măsuri şi a prezentat un proiect de 2.1 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii de protecţie civilă, cel mai ambiţios de până acum.

Graţie fondurilor furnizate în mare parte de UE, ţara intenţionează să se doteze, începând din 2025, cu noi bombardiere de apă, elicoptere, camioane de pompieri, camere de termoviziune şi peste o sută de drone de supraveghere.

Autorităţile au organizat, de asemenea, un exerciţiu naţional de urgenţă la care participă pompierii, poliţia şi serviciile de ambulanţă.

spot_img
Latest news
știri