7 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Oceanele sunt din ce în ce mai vulnerabile în contextul crizei climatice

Unele specii, cum ar fi rechinii, mor, deoarece ajung în ajung în zone cu curenți de adâncime foarte reci și nu se pot adapta

Oceanele planetei se confruntă cu o triplă amenințare, din cauza crizei climatice, scrie Biziday.

Potrivit unui nou studiu, apele oceanelor se încălzesc și absorb dioxidul de carbon din atmosferă, ceea ce reduce cantitatea de oxigen și crește nivelul de aciditate.

Aproximativ o cincime din suprafața oceanică este extrem de vulnerabilă din cauza crizei climatice

Studiul a fost întocmit de trei cercetători elvețieni, precizând că aproximativ o cincime din suprafața oceanică este extrem de vulnerabilă la trei amenințări provocate de încălzirea globală:

Temperaturi extreme;

Scăderea nivelului de oxigen;

Acidificarea.

Cele trei se intensifică din cauza activității umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili și defrișările.

Nu este prima dată când această triplă-amenințare este observată, se arată în studiu.

Aceasta a mai fost întâlnită acum 252 de milioane de ani, când planeta a fost afectată de cea mai mare extincție din istorie.

Unul dintre autorii studiului a avertizat că temperaturile extreme vor avea efecte negative asupra ecosistemului marin, la nivel global.

Este probabil ca astfel de evenimente extreme intense să se repete în viitor și să perturbe ecosistemele marine și pescuitul din întreaga lume”, a transmis autorul raportului.

Temperaturile extreme forțează peștii și alte specii marine să migreze spre zone mai răcoroase, pentru a supraviețui

Totuși, există numeroase cazuri în care unele specii, cum ar fi rechinii, mor, deoarece ajung în ajung în zone cu curenți de adâncime foarte reci și nu se pot adapta.

Pe lângă temperaturile extreme care provoacă încălzirea oceanelor, apele absorb volume uriașe de dioxid de carbon provenite din emisiile de combustibili fosili care, altfel, ar încălzi și mai mult atmosfera pe uscat.

Ca rezultat, apele oceanelor devin mai acide, dizolvă cochiliile creaturilor marine și reduc cantitatea de oxigen necesară vietăților marine.

spot_img
Latest news
știri