11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Un erbicid ce ar putea crește riscul de cancer la oameni a fost autorizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară

O instituție UE afirmă că nu există dovezi că erbicidul afectează sănătatea oamenilor

Un erbicid ce ar putea crește riscul afecțiunilor oncologice a fost aprobat pentru utilizare de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară.

Autoritatea precizează că nu a identificat ”domenii critice de îngrijorare” care să împiedice reînnoirea aprobării în Uniunea Europeană a erbicidului glifosat

În 2015, au apărut îngrijorări cu privire la siguranța glifosatului pentru sănătate în momentul în care Agenția pentru Cercetarea Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (IARC) a concluzionat că această substanță ar putea crește riscul de cancer.

În prezent, Comisia Europeană analizează propunerea de reînnoire a aprobării utilizării acestui erbicid, având în vedere concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și un raport elaborat de un grup format din patru țări din Uniunea Europeană.

Un grup de campanie pentru siguranța alimentelor susține că problema evaluării potențialului cancerigen al glifosatului rămâne nerezolvată și, întrucât datele științifice nu sunt clare, Comisia Europeană ar trebui să acționeze cu prudență și să nu reînnoiască autorizația pentru utilizarea acestui erbicid în Uniunea Europeană.

Ultima dată când a fost dezbătută reînnoirea autorizaţiei pentru erbicid, autorităţile europene au avut nevoie de doi ani pentru a lua o decizie

Potrivit Reuters citat de News.ro, și în Statele Unite, glifosatul este subiectul mai multor procese în care reclamanţii susţin că erbicidul cauzează cancer.

Mai mult, producătorilor li se cer daune în valoare de miliarde de dolari.

spot_img
Latest news
știri