6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

Secetă extremă: Localnicii din județul Buzău au rămas cu fântânile goale

Buzău este unul dintre județele cele mai afectate de secetă

În județul Buzău, localnicii au rămas cu fântânile goale din cauza secetei care persistă.

Disperaţi, oamenii cer ajutorul pompierilor, pentru a le duce apă cu cisterna, transmite Știri de Buzău, citat de Radio Eco Natura.

În ultimele zile, ISU Buzău a efectuat trei transporturi de apă, unul în localitatea Dobrileşti, comuna Merei, 8.000 de litri, apoi un alt transport în aceeaşi localitate şi transportul de astăzi din comuna Berca”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Alisa-Antonia Ioniţă.

Apa din fântâni nu ajunge de pe o zi pe alta, iar oamenii din Buzău cer sprijinul autorităţilor

Conform declarațiilor oferite de autoritățile locale, din cauza secetei, fântânile localnicilor au secat, motiv pentru care a fost solicitat sprijinul autorităţilor.

Au rămas fântânile fără apă din pricina secetei, în zona aceea sunt oameni mai în vârstă, mai au şi animale. Am vorbit cu cei de la ISU să meargă acolo. Sunt în jur de 20 de persoane la Viforâta şi la Băceni cam 50 de persoane. Este apă puţină în fântâni şi nu se ajunge de pe o zi pe alta. Sunt oameni în vârstă şi au nevoie de ajutor”, a precizat viceprimarul comunei Berca, Denis Eugen Ionescu.

Buzău este unul dintre județele cele mai afectate de seceta pedologică. Nivelul apei din lacuri și bălți a scăzut foarte mult și grav este că unele albii au rămas fără pic de apă.

Apel la primării: ”Este nevoie urgentă de măsuri anticaniculă, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediul”

Agenția Națională pentru Protecția Mediului – ANPM a făcut un nou apel către autoritățile publice locale, în contextul valului de caniculă din perioada următoare.

Potrivit comunicatului emis de agenție, este nevoie de un efort comun al autorităților locale și al celor care administrează apele, în această perioadă, pentru a face aerul mai ușor respirabil și pentru conservarea cât mai bună a mediului natural.

Având în vedere faptul că urmează zile de foc în toată România, Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis că măsurile care pot scădea temperatura aerului în zonele locuite și pot proteja sănătatea oamenilor sunt:

  • Curățarea și stropirea străzilor;
  • Irigarea spațiilor verzi, montarea corturilor anticaniculă;
  • Curățarea lacurilor naturale sau artificiale.
spot_img
Latest news
știri