2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Fondul pentru Natură: ”Încălzirea globală nu este doar o problemă a viitorului, ci a prezentului”

WWF România: ”Observăm deja consecințe directe, cum ar fi secetele prelungite și valurile de căldură intensă, afectând viața în marile orașe și regiunile vulnerabile precum Dobrogea și Oltenia”

România nu scapă de temperaturile extreme, iar schimbarea climei din acest an a declanşat deja consecinţe dezastruoase în întreaga lume.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene a precizat, într-un buletin lunar, că fiecare lună începând cu iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai călduroasă de la începutul înregistrărilor, comparativ cu luna corespunzătoare din anii anteriori.

De asemenea, temperatura medie globală a depășit cu 1.5°C era pre-industrială pentru a 12-a lună consecutivă.

Fondul pentru Natură: ”Aceasta nu este doar o statistică, ci un semnal de alarmă clar asupra impactului schimbărilor climatice asupra planetei noastre”

Ce înseamnă acest lucru pentru noi? Încălzirea globală nu este doar o problemă a viitorului, ci a prezentului. Barbara Bendandi, Director de Conservare la WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), subliniază că depășirea pragului de 1.5°C ar putea declanșa schimbări ireversibile în România. Observăm deja consecințe directe, cum ar fi secetele prelungite și valurile de căldură intensă, afectând viața în marile orașe și regiunile vulnerabile precum Dobrogea și Oltenia. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să acționăm pentru a proteja mediul înconjurător!”, se arată în comunicatul WWF România.

Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăşi 2023 ca fiind cel mai fierbinte an de la începutul înregistrărilor

Acest fapt se datorează schimbărilor climatice provocate de om şi fenomenului meteorologic natural El Nino.

Ambele au dus ambele temperaturile la maxime record în anul de până acum, au menţionat unii oameni de ştiinţă.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului – ANPM a făcut un nou apel către autoritățile publice locale, în contextul valului de caniculă din perioada următoare

Potrivit comunicatului emis de agenție, este nevoie de un efort comun al autorităților locale și al celor care administrează apele, în această perioadă, pentru a face aerul mai ușor respirabil și pentru conservarea cât mai bună a mediului natural.

Având în vedere faptul că urmează zile de foc în toată România, Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) a transmis că, măsurile care pot scădea temperatura aerului în zonele locuite și pot proteja sănătatea oamenilor sunt:

  • Curățarea și stropirea străzilor;
  • Irigarea spațiilor verzi, montarea corturilor anticaniculă;
  • Curățarea lacurilor naturale sau artificiale.
spot_img
Latest news
știri