Orcile, cunoscute și sub numele de balene ucigașe, îi surprind din nou pe oamenii de știință, de data aceasta prin comportamente care sugerează dorința lor de a interacționa și de a crea legături cu oamenii.
Un studiu recent, care a analizat 34 de incidente petrecute în ultimele două decenii în diverse locuri de pe glob, a arătat că orcile au fost văzute oferind pradă oamenilor, cum ar fi pești, păsări sau chiar alge.
După ce le înmânează aceste ”daruri”, orcile privesc cu atenție reacțiile oamenilor, ceea ce i-a uimit pe cercetători.
Orcile își exersează tradițiile culturale în diverse colțuri ale lumii, spun specialiștii
Aceste gesturi nu sunt limitate la un singur grup de orci, ci au fost raportate în largul coastelor Californiei, Noii Zeelande, Patagoniei și Norvegiei.
Specialiștii cred că acest comportament ar putea fi o formă prin care orcile exersează tradiții culturale pe care, în mod normal, le rezervă altor orci, precum împărțirea hranei pentru a întări relațiile sociale.
Studiile scot la iveală strategii complexe și viață socială sofisticată la mamiferele marine
De altfel, studiile anterioare au demonstrat că aceste mamifere marine folosesc uneori unelte și planifică atacuri complexe împotriva prăzii sau chiar împotriva bărcilor.
Descoperirile recente întăresc ideea că orcile sunt animale extrem de inteligente și curioase, interesate nu doar de mediul lor, ci și de alte specii, inclusiv de oameni.
Cercetătorii spun că mai sunt multe de aflat despre motivele exacte ale acestui comportament, însă aceste întâlniri unice arată cât de sofisticată este viața socială a acestor prădători impresionanți.