22.2 C
București
duminică, 5 mai, 2024

Videoclipuri care neagă știința climatică, aprobate de Florida ca parte a programei  școlare 

Animațiile Fundației Universității Prager pun la îndoială energia regenerabilă și compară activiștii pentru schimbările climatice cu naziștii

O serie de videoclipuri care neagă știința climatică vor putea fi folosite ca materiale educaționale în statul american Florida, conform the Guardian. Unele dintre acestea – se arată în publicația britanică – compară activiștii pentru climă cu naziștii. Altele înfățișează energia solară și eoliană ca fiind dăunătoare pentru mediu. Unele clipuri susțin, chiar, că încălzirea globală actuală face parte din ciclurile naturale pe termen lung. Statul a aprobat utilizarea acestora în programa școlară publică.

Materialele reflectă  viziunea asupra lumii a finanțatorilor organizației, dar nu și realitatea, spun experții

Animațiile au fost realizate de Fundația Universității Prager. Grupul conservator produce materiale despre știință, istorie, gen și alte subiecte de mare interes pentru public. Criticii spun că acestea denaturează adevărul. Ele vor putea fi prezentate copiilor, de la grădiniță până la clasa a cincea, după ce au fost adoptate de către Departamentul de Educație din Florida.

Cadrele didactice care folosesc materialele  „nu vor fi mustrați, nu vor fi respinși, suntem aprobați pe programa de studii”,a spus Jill Simonian, director de sensibilizare la PragerU Kids, brațul de tineret al organizației. „Urmează mai multe state. Acesta este un pas în direcția corectă,” a adăugat aceasta.

Experții care au studiat videoclipurile și alte produse PragerU au avertizat, însă, că materialele reflectă  viziunea asupra lumii a finanțatorilor organizației, dar nu și realitatea. Aceștia spun că mulți dintre cei 3 milioane de școlari publici din Florida riscă să fie expuși unei forme de îndoctrinare de dreapta. 

„Aceste videoclipuri vizează copiii foarte tineri și impresionabili cu mesaje de sprijin pentru combustibilii fosili și îndoieli cu privire la resursele de energie regenerabilă – ei încearcă să crească următoarea generație de susținători ai combustibililor fosili”, a spus Adrienne McCarthy, cercetător la Universitatea de Stat din Kansas, care a studiat activitățile PragerU.

În ciuda numelui său, Prager nu este o instituție academică și nu conferă diplome

Acesta este un grup de activism de dreapta, fondat în 2009. Reprezentanții săi produc diverse materiale, inclusiv reviste și videoclipuri, care au fost criticate de experți pentru portretele inexacte ale sclaviei și rasismului în SUA. Potrivit lui McCarthy, fiecare dintre videoclipurile animate PragerU costă 25.000 de dolari pentru a fi produs.

„Este propagandă 101. Echivalarea oamenilor preocupați de schimbările climatice cu naziștii poate avea un impact pe termen lung asupra oamenilor tineri, impresionabili. Convingerile pe care le promovează PragerU se suprapun cu convingerile extremiste de extremă dreaptă. Teama este că vor aduce acest tip de convingeri extremiste în societatea de masă.”

Latest news
știri