8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie, 2024

Scandinavia lovită de cea mai puternică furtună din ultimele decenii

Scandinavia a fost lovită de o furtună majoră. Aceasta a provocat inundații, iar vântul a bătut cu peste 70 de km/h. Din cauza ploilor abundente s-au declanșat alunecări de teren.

Norvegia este ultima țară care a avut de suferit de pe urma unei furtuni majore. Aceasta a provocat daune inclusiv la infrastructură din cauza alunecărilor de teren. De altfel, serviciile de urgență de aici au decis să evacueze rezidenți din anumite comunități. Asta pentru că acolo exista amenințarea alunecărilor de teren. Practic, furtuna a venit din Suedia, prima țară nordică afectată. Meteorologii au denumit-o ”Hans”. Din cauza ei locuitorii din stațiunea de schi Are din nord-vestul Suediei au fost sfătuiți să stea departe de pârâul Are. Acesta s-a revărsat și a adus cu sine noroi și pietre care străbăteau orașul. Din această cauză au fost înregistrate pagube la drumuri și case. Au scris jurnaliștii de la site-ul suedez de informații despre criză Krisinformation. Practic Furtuna a lovit și părți din Danemarca, dar și din Finlanda. În toată zona scandinavă au fost afectate liniile electrice. De asemenea din cauza furtunii mai multe sate au fost inundate.

Oameni evacuați din cauza alunecărilor de teren

Totodată în anumite zone transportul public a fost oprit pentru siguranța cetățenilor. În Danemarca agenția de meteorologie a țării a avertizat cu privire la această furtună. Dar și asupra faptului că vântul va bate cu putere în nordul țării. De altfel și poliția a explicat faptul că un incendiu izbucnit în apropierea orașului Klitmoller a fost greu de stins. Tocmai din cauza vântului care a bătut cu putere, asta deși temperaturile nu erau mari. Autoritățile din țările afectate au explicat că în mai multe zone au fost și persoane au rămas izolate. Din cauza inundațiilor care au fost extrem de puternice. În contextul în care pentru operațiunile de salvare au fost mobilizate inclusiv elicoptere. Specialiștii în meteorologie spun că acestea sunt cele mai puternice inundații din ultimii 50 de ani. De altfel, specialiștii în hidrologie spun că acestea sunt cele mai mari cantități de apă care au căzut în Scandinavia în ultimii 25 de ani.

spot_img
Latest news
știri