18 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

VIDEO | Poliția a intervenit cu tunuri cu apă împotriva activiștilor pentru climă din Țările de Jos

Activiștii pentru climă au blocat o importantă arteră rutieră din Olanda, în semn de protest față de subvenționare industriei de petrol și gaze.

Câteva mii de activiști pentru climă au blocat sâmbătă o autostradă olandeză. Aceștia au fost dezamăgiți de subvențiile guvernamentale de miliarde de euro pentru industriile care folosesc petrol, cărbune și gaze. Poliția i-a dispersat cu tunuri cu apă, conform APNews.

Un raport de la începutul săptămânii trecute vorbea de 37,5 miliarde de euro pentru industria de transport maritim. Imediat au apărut numeroase mesaje de renunțare la proiect.

Printre cei care au protestat s-au aflat și membri de la Extinction Rebellion și Greenpeace. Ei au spart o barieră de poliție sâmbătă dimineață și s-au așezat pe un drum principal din Haga. Ulterior au vrut să se îndrepte spre sediul provizoriu al camerei inferioare a parlamentului.

Ei au amenințat că vor rămâne până când se vor ridica subvențiile. În plus, au amenințat că vor protesta în fiecare zi dacă poliția îi îndepărtează.

„Este ceva ce este mai presus de noi. Acest lucru privește întreaga lume”, a spus activista Yolanda de Jager.

Protest în Țările de Jos. Poliția a intervenit cu tunuri cu apă

Activiștii din Țările de Jos au avut pancarte cu propoziții precum „Subvențiile pentru combustibili fosili nu sunt cool”. Ei au avertizat că temperaturile extreme observate în întreaga lume în această vară sunt un semn al viitorului, dacă nu se renunță la combustibili fosili.

După câteva ore, poliția a tras cu tunuri cu apă în mulțime și a început să ridice cu forța protestatarii de pe jos.

Cei din prima linie au ridicat pumnii în semn de rezistență. Alții și-au lăsat capul în jos pentru a se proteja de jeturile de apă. Cei din spate au dansat și au sărit în sus, părând să se bucure de „dușul” care a venit într-o zi neobișnuit de caldă de septembrie.

Blocajul face parte dintr-o serie de proteste conduse de Extinction Rebellion care vizează parlamentul olandez.

Potrivit raportului, guvernul olandez cheltuiește zeci de miliarde pe an în subvenții pentru industriile care folosesc combustibili fosili. A fost publicat de Centrul de Cercetare a Corporațiilor Multinaționale, cunoscut sub numele de SOMO, aripa olandeză a Friends of the Earth și Oil Change International.

spot_img
Latest news
știri