0.6 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Cererea globală de heliu ar putea să se dubleze până în 2035

Creșterea cererii de heliu, esențial pentru răcirea în producția de cipuri, este impulsionată de sectoare precum inteligența artificială și quantum computing

Cererea globală de heliu este posibil să se dubleze până în 2035, susţinută de o creştere a cererii venită din partea industriei de semiconductori care nu dispune de alternative viabile, arată un raport al firmei de cercetare de piaţă IDTechEx, transmite Reuters citat de Adevărul.

În 2035, cererea globală ar putea depăşi 322 milioane metri cubi de heliu

Potrivit analiştilor, în 2035, cererea globală ar putea depăşi 322 milioane metri cubi de heliu, un gaz care este folosit în activităţile manufacturiere datorită proprietăţilor sale de răcire.

Comparativ, între 2019 şi 2023, producţia globală de heliu s-a situat la o medie de 160 milioane metri cubi.

În paralel, piaţa globală de cipuri ar urma să înregistreze un avans de 13.1% numai în 2024, pe fondul unei cereri puternice pentru aplicaţii care utilizează inteligenţa artificială.

Heliul este o resursă limitată

Heliul este esenţial pentru gestionarea căldurii în producţia de semiconductori şi în prezent nu există o alternativă viabilă.

Având în vedere că heliul este o resursă limitată, rezervele globale totale ar putea să se epuizeze mult mai rapid din cauza cererii crescute venite din partea unor sectoare precum Inteligenţa Artificială, quantum computing, industria aerospaţială şi vehicule electrice.

Tensiunile geopolitice ar putea afecta lanțurile de aprovizionare

Producţia de heliu, un gaz elementar uşor, al doilea după hidrogen, este aşteptată să crească pe măsură ce Qatarul şi Rusia îşi majorează producţia, se arată în raportul IDTechEx.

Cu toate acestea, nu există nicio garanţie că nu vor apărea probleme pe lanţurile de aprovizionare din cauza tensiunilor geopolitice.

spot_img
Latest news
știri