6.3 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Poluarea luminoasă produce Alzheimer la persoanele sub 65 de ani

O nouă cercetare a găsit corelații între nivelul de poluare luminoasă și prevalența bolii Alzheimer la persoane sub 65 de ani.

Poluarea luminoasă implică mai multe dezavantaje. De la distrugerea capacității oamenilor de a studia cerul și până la derutarea animalelor și influențarea modului de hrănire al acestora. O nouă cercetare arată însă că toată această poluare ar putea afecta și sănătatea umană, fiind un factor de risc pentru apariția bolii Azlheimer, în special la persoanele sub 65 de ani, scrie IFL Science.

„Lumina este cel mai puternic factor care ne influențează ritmurile circadiene. Expunerea la lumină pe timp de noapte poate perturba ritmurile circadiene”, a declarat cercetătorul Robin M. Voigt de la Centrul Medical al Universității Rush, pentru IFLScience.

„Ritmurile circadiene reglează o mare parte din biologie și comportament. Atunci când sunt perturbate, pot avea consecințe dăunătoare”, a adăugat el.

„S-a arătat deja că poluarea luminoasă perturbă somnul, provoacă disfuncții metabolice și crește riscul de cancer. Studiul nostru este primul care leagă poluarea luminoasă de boala Alzheimer. După cunoștințele mele, sunt primul care a formulat această ipoteză”, a mai zis el.

Poluarea luminoasă produce Alzheimer la persoanele sub 65 de ani

Voigt și echipa au colectat date de asigurări de sănătate federale Medicare din perioada 2012-2018. Ei au urmărit prevalența bolii Alzheimer în SUA. Apoi au făcut conexiuni cu datele de expunere la lumină pe timp de noapte din satelit furnizate de NASA. Excluzând Alaska și Hawaii, au fost efectuate analize la nivel de stat și la nivel de district pentru a evalua relația dintre incidența Alzheimer și nivelurile de lumină.

„Datele la nivel de stat sunt interesante și foarte identificabile. Cred însă că datele la nivel de district sunt poate și mai convingătoare”, a spus Voigt pentru IFLScience.

Studiul a arătat că pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani, boala Alzheimer a fost mai strâns corelată cu expunerea la lumină pe timp de noapte decât alți factori de risc, precum abuzul de alcool. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer se încadrează însă în această categorie de vârstă.

Pentru cei sub 65 de ani – în cazul cărora boala ar fi considerată demență cu debut precoce – expunerea la niveluri ridicate de poluare luminoasă a avut cea mai puternică corelație cu boala.

În ceea ce privește modul în care întreruperea ritmului circadian ar putea duce la boala Alzheimer, lucrarea prezintă câteva ipoteze, dar Voigt a subliniat pentru IFLScience că „riscul de apariție a bolii Alzheimer este multifactorial și poluarea luminoasă poate fi un factor care ar putea fi important”.

spot_img
Latest news
știri