12.8 C
București
vineri, 17 mai, 2024

VIDEO | Primul transplant de ochi din istorie, declarat un succes medical

A fost efectuat primul transplant de ochi din istorie.

O echipă de chirurgi din New York a efectuat primul transplant din lume al unui ochi întreg. Nu se știe încă dacă bărbatul va vedea vreodată prin ochiul donat, conform Science Alert.

Operația revoluționară a implicat îndepărtarea unei părți a feței și a întregului ochi stâng – inclusiv alimentarea cu sânge și nervul optic – a unui donator. Acestea au fost apoi transplantate unui muncitor din Arkansas. Bărbatul a supraviețuit unui șoc electric de 7.200 de volți în iunie 2021.

Aaron James, 46 de ani, a suferit răni extinse, inclusiv pierderea ochiului stâng și a brațului stâng. El a avut leziuni grave la nas, buze, dinți, obrazul stâng și bărbie. Apoi a ajuns la NYU Langone Health, un centru medical de top pentru transplanturi faciale.

Transplantarea unui ochi întreg a fost mult timp un sfânt Graal al științei medicale. Deși cercetătorii au avut un oarecare succes la animale, nu a mai fost niciodată efectuat la un om.

„Este un teritoriu nou, dar așteptăm cu nerăbdare să-l explorăm”, a declarat Eduardo Rodriguez, medicul care a efectuat operația.

A fost al cincilea transplant de față al lui Rodriguez și „am reușit să reducem timpul de la care am început în 2012 de la 36 de ore la 21 de ore”, a spus el. Acesta a adăugat că transplanturile de față nu mai sunt o procedură experimentală. Ele ar trebui luate în considerare ca un „standard de îngrijire” în anumite cazuri de desfigurare severă.

Ochiul stâng transplantat pare foarte sănătos, a spus medicul oftalmolog retinian Vaidehi Dedania. Are o cantitate bună de sânge, își menține presiunea și generează un semnal electric.

Chiar dacă bărbatul încă nu poate vedea, „avem multe speranțe”, au precizat medicii.

Primul transplant de ochi. Ce spune comunitatea medicală internațională

„Este un progres uriaș”, a declarat pentru AFP Kia Washington, profesor de chirurgie la University of Colorado Anschutz Medical Campus.

Daniel Pelaez de la Institutul Bascom Palmer Eye de la Universitatea din Miami, care a lucrat și el în acest scop, a declarat pentru AFP:

„Transplantul unui ochi uman la NYU Langone reprezintă un moment esențial în încercarea noastră comună de a restabili vederea. Oferă speranță pentru nenumărate persoane din întreaga lume”, a spus el.

Am din nou miros, pot să mănânc din nou, să gust din mâncare. Pentru prima dată după un an și jumătate, trebuie să-mi sărut soția”, a declarat el pentru AFP.

„Vreau să ies în public acum fără mască”, a precizat el.

Regenerarea nervului optic

Având în vedere timpul care a trecut de la operație, Kia Washington a spus că nu crede că bărbatul va putea să vadă vreodată.

„Nu spun niciodată că ceva este imposibil”, a adăugat ea.

Echipa NYU Langone a spus că a folosit celule stem adulte derivate din măduva osoasă pentru a promova repararea nervilor.

Atingerea obiectivului de restabilire a vederii ar putea implica aplicarea altor abordări de ultimă oră, a spus Washington – inclusiv terapia genică pentru a valorifica capacitatea intrinsecă a nervului optic de a se vindeca.

„Facem progrese mari în tratamentele pentru a promova regenerarea nervului optic care ar putea însoți transplantul de ochi”, a declarat pentru AFP Jeffrey Goldberg, care conduce eforturi similare la Institutul Byers Eye de la Universitatea Stanford.

spot_img
Latest news
știri