Sudul Chinei este mult mai umed și mai bine udat decât nordul. La latitudii mai mari, condițiile mai uscate fac dificilă și locuirea, și agricultura. În ciuda acestui lucru 1/3 din populația țării este concentrată în nord, iar China are în vedere finalizarea unui râu artificial uriaș care să ude această regiune, potrivit IFL Science.
Proiectului de transfer al apei Sud-Nord (SNWTP) își propune acest lucru. E vorba de un megaproiect de inginerie care vrea să transfere 44,8 miliarde de metri cubi de apă dulce din sudul țării în nord în fiecare an până în 2050. Cantitatea de apă ar fi de peste două ori mai mare decât debitul râului Colorado din SUA.
Primul care a vorbit despre un astfel de plan a fost liderul comunist Mao Zedong.
„Sudul are multă apă, iar Nordul nu are. Prin urmare, dacă este posibil, de ce să nu împrumutăm puțină?”, ar fi zis el în 1952. Dacă la acea vreme doar s-a discutat, proiectul a fost readus în prim plan în anii 1990, când populația Chinei deja crescuse vertiginos.
China discută din nou despre planul unui râu artificial colosal care să ude teritoriul arid din nordul țării
Proiectul presupune transportarea apei folosind gravitația. Printr-o rețea de canale artificiale, ea se va bifurca în trei direcții:
- Proiectul Rutei de Vest;
- Proiectul Rutei de Mijloc;
- Proiectul Rutei de Est;
Apa va fi deviată din cursul râului Yangtze către nord. Pe ultimele trasee, apa a început deja să curgă între 2013 și 2014. Aproximativ 185 de milioane de oameni au beneficiat deja de avantajele proiectului. Inclusiv capitala Beijing primește apă prin SNWTP.
Ruta de Vest încă stagnează, din cauza preocupărilor internaționale legate de mediu. Alte țări, printre care și India, spun că fluxurile reduse de apă ar impacta populațiile de acolo. Mai mult, proiectul reduce calitatea apei și scade abundența peștilor și a vieții marine.
De asemenea, proiectul este extrem de scump. Prețul este estimat la cel puțin 71 de miliarde de dolari.