2.7 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România: ”Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți”

”Unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a transmis Radu Opaina

Peste jumătate dintre cei care au instalat repartitoare pentru căldură au plătit mai mult decât cei fără, conform președintelui Federației Asociațiilor de Proprietari din România, Radu Opaina.

O lege recentă impune instalarea repartitoarelor până la 31 decembrie 2024.

Peste jumătate dintre consumatorii de căldură care și-au montat repartitoare au plătit mai mult decât cei fără repartitoare

Opaina a evidențiat pe Facebook discrepanțele de costuri în întreținere, subliniind că aproximativ 500.000 de oameni în România sunt afectați de această înșelătorie lunară, întreținută de autorități.

Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat. La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin”, a transmis președintele pe rețeaua de socializare.

El a explicat, pentru HotNews.ro, că montarea de repartitoare crează inechități între vecini, atâta vreme cât există posibilitatea de a închide repartitorul și de a te încălzi prin alte metode.

Președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România: ”Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalţi vecini”

Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalţi vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat Opaina.

În plus, majoritatea repartitoarelor din piață sunt de foarte proastă calitate, nu sunt omologate, dar sunt foarte scumpe (aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere).

Potrivit președintelui Federației Asociațiilor de Proprietari din România, contorizarea individuală ar avea sens dacă legea ar prevedea o temperatură minimă pe care trebuie să o avem în casă, iar repartitoarele să nu permită închiderea caloriferelor.

spot_img
Latest news
știri