20.8 C
București
duminică, 6 octombrie, 2024

Gabriel Resources, după ce a pierdut în dosarul Roșia Montană: ”Decizia este profund eronată”

România a câștigat procesul Roșia Montană împotriva Companiei Gabriel Resources

Compania Gabriel Resources a emis un comunicat foarte dur, după ce România a câștigat la ICSID în Dosarul Roșia Montană.

Compania și-a exprimat ”dezacordul ferm” față de decizie, susținând că aceasta este ”total incompatibilă cu orice evaluare obiectivă a probelor prezentate în acest caz”

Considerăm că decizia „este profund eronată„, a spus și Anna El-Erian, președinte al Gabriel Resources, potrivit unui comunicat de presă al companiei listate la bursă.

Compania și-a angajat consilierii juridici pentru a analiza decizia tribunalului și pentru a evalua opțiunile disponibile, inclusiv posibilitatea de a contesta decizia printr-o procedură de anulare conform Convenției ICSID.

Această reacție survine în urma deciziei favorabile pentru România în dosarul Roșia Montană, în care Gabriel Resources solicita despăgubiri de aproximativ 6.7 miliarde de dolari

Curtea de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții a confirmat decizia prin majoritate și a stabilit daunele pe care compania Gabriel Resources trebuie să le plătească României, inclusiv cheltuielile de judecată.

Aceste daune se ridică la aproximativ 1.1 milioane de euro, 30.3 milioane de lei și 0.928 milioane de dolari.

În plus, compania trebuie să suporte costurile procesului de arbitraj în sumă de circa 1.4 milioane de dolari, conform deciziei tribunalului.

România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană

România a obținut o victorie în dosarul Roșia Montană, conform unei decizii recente a Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții.

Decizia a fost comunicată Guvernului României în cursul zileid de 9 martie.

Potrivit hotărârii tribunalului, acuzațiile formulate de Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey) au fost respinse, iar aceștia sunt obligați să plătească cheltuielile de judecată ale României în procedura de arbitraj.

Motivarea deciziei ICSID urmează să fie publicată în următoarele 20 de zile. Guvernul României salută această victorie și exprimă recunoștința față de toți cei implicați în apărarea intereselor statului român.

spot_img
Latest news
știri