8.4 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Ministerul Mediului: „Au fost aprobate sumele pentru subvențiile restante către proprietarii de păduri din ariile protejate”

Guvernul României a aprobat sumele necesare pentru plata subvențiilor restante către proprietarii de păduri din ariile protejate, în valoare totală de peste 134 de milioane de lei, a anunțat Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, care a mai adăugat că Executivul a plătit și suma de 8,8 milioane de lei, bani necesari pentru asigurarea pazei suprafețelor de pădure de până în 30 de hectare pentru anul 2020.

„Guvernul a aprobat sumele pentru plata proprietarilor de păduri în ariile protejate și paza suprafețelor sub 30 de hectare”, afirmă secretarul de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu.

România se numără printre țările cu cei mai buni specialiști din domeniul silvic, ceea ce înseamnă că protejarea pădurilor, igienizarea și recoltarea masei lemnoase se face printr-un plan bine stabilit și aprobat de persoanele avizate, a mai adăugat secretarul de stat în postarea publicată pe propria sa pagină de Facebook.

Având în vedere că o parte din suprafețele de pădure sunt situate în arii protejate, conform legislației în vigoare, în astfel de zone nu se fac tăieri de masă lemnoasă în vederea valorificării pe piața românească sau din străinătate. Statul român, prin aprobarea primită din partea Comisiei Uniunii Europene, sprijină proprietarii care dețin astfel de suprafețe împădurite.

De-a lungul anilor s-au înregistrat restanțe la acordarea acestor subvenții, iar prin eforturile susținute de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, Executivul actual a aprobat în acest an o sumă totală de peste 134 de milioane de lei pentru achitarea subvențiilor restante acumulate atât în anul 2017, cât și în 2018 și 2019.

„Avem o veste bună și pentru proprietarii de păduri mici, cu o suprafață de sub 30 de hectare. Guvernul a achitat 8,8 milioane de lei în vederea asigurării pazei acestora pentru anul 2020”, menționează secretarul de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu.

În această situație privind subvențiile pentru paza pădurilor și sprijinul proprietarilor privați de păduri aflate în arii protejate se află peste 350.000 de persoane din România. Aceștia trebuie însă să aibă în vedere faptul că pe lângă beneficii trebuie să își asume responsabilitatea administrării corecte a pădurilor pe care le dețin, transmite secretarul de stat în Ministerul Mediului.

„Scopul comun de prevenire a furturilor și de diminuare a tăierilor ilegale va fi atins de toți cei care iubesc pădurea și își doresc ca domeniul silvic să fie administrat corect în toate zonele din România”, se mai arată în postarea de pe rețeaua de socializare publicată de secretarul de stat.

Și pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului a fost făcut un scurt anunț cu privire la sumele aprobate recent de Guvernul României, prin care se menționează că au fost aprobate compensațiile pentru proprietarii de păduri din arii protejate, în valoare de 134 de milioane de lei. Vor fi astfel achitate sumele restante pentru perioada 2017-2019. Prin această măsură se asigură că toți proprietarii păstrează intacte pădurile valoroase din arii protejate.

Fotografie de thumbnail via Unsplash / Steven Kamenar

Latest news
știri