13.2 C
București
joi, 9 mai, 2024

Comisia Europeană a deschis o anchetă cu privire la producători chinezi de eoliene

UE intenţionează să-şi reducă dependenţa de gigantul asiatic

Comisia Europeană (CE) a deschis o anchetă cu privire la producători chinezi de eoliene care au dezvoltat parcuri în Spania, Grecia, Franţa, România şi Bulgaria.

Producătorii chinezi sunt suspectaţi de faptul că au primit subvenţii care falsifică concurenţa pe piaţa europeană

Potrivit comisarului european însărcinat cu Concurenţa, Margrethe Vestager, Uniunea Europeană (UE) se angajează într-o nouă încleştare cu China – după cele în domeniile automobilelor, feroviar şi panourilor solare -, în contextul unor tensiuni cu gigantul asiatic.

La fel ca Statele Unite, UE intenţionează să-şi reducă dependenţa de gigantul asiatic, mai ales în sectorul crucial al energiilor regenerabile, scrie Mediafax.

Ancheta anunţată marţi priveşte noi reglementări europene – intrate în vigoare la jumătatea lui 2023 – cu scopul de a împiedica acordarea de subvenţii unor ţări terţe suspectate de concurenţă neloială în cadrul unor licitaţii publice.

În UE, eolienele chinezeşti sunt vândute la preţuri cu până la 50% mai mici decât cele ale concurenţilor europeni, potrivit WindEurope, lobby-ul european al sectorului.

Camera chineză de Comerţ în UE a denunţat, la rândul său, ”un act de coerciţie economică” şi ”desfăşurarea continuă de noi instrumente împotriva întreprinderilor chinezeşti”.

CE a deschis la jumătatea lui februarie prima anchetă în cadrul noilor reglementări antisubvenţie ţintind o filială a unui constructor feroviar chinez

Acest grup de stat – care licita la funizarea de trenuri electrice Bulgariei – s-a retras până la urmă din licitaţie, la sfârşitul lui martie.

În data de 3 aprilie, CE a anunţat o a doua anchetă, în cadrul aceluiaşi instrument, vizând două consorţii care licitează să conceapă, construiască şi exploateze un parc fotovoltaic în România.

spot_img
Latest news
știri