10.9 C
București
sâmbătă, 12 aprilie, 2025

Dansul, mult mai eficient decât pastilele care tratează depresia

Un studiu publicat în British Medical Journal arată că dansul depășește nu doar antidepresivele, ci și alte forme de exerciții fizice în reducerea simptomelor depresive

Un nou studiu publicat săptămâna aceasta în prestigioasa revistă BMJ (British Medical Journal) aduce vești încurajatoare pentru persoanele care se confruntă cu depresia: orice formă de mișcare este mai eficientă decât tratamentul medicamentos bazat doar pe SSRI – inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

Aceste medicamente sunt adesea prescrise pentru depresie, însă eficiența lor este limitată.

Studiul, care a analizat 218 cercetări și peste 14.000 de participanți, a descoperit că dansul este cea mai eficientă activitate fizică pentru reducerea simptomelor depresive.

Cu un scor de eficiență de 0.96, dansul a depășit inclusiv activități precum mersul pe jos, alergarea, yoga sau antrenamentele de forță.

Spre comparație, efectul tratamentului cu SSRI a fost de doar 0.26 — considerat abia la limita beneficiului clinic real.

Mișcarea, în special dansul – ”Medicamentul” împotriva depresiei

Concluzia cercetătorilor este clară: mișcarea, în special dansul, ar trebui să fie o opțiune principală în tratamentul depresiei.

Dacă un medic oferă doar o rețetă fără a discuta și despre soluții alternative, cum ar fi terapia prin mișcare, e important să întrebați și să cereți explicații.

Sănătatea mintală merită o abordare completă, nu doar una chimică.

Depresia: o provocare globală în creștere

​În 2025, depresia continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, afectând aproximativ 280 de milioane de persoane la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Un studiu recent a identificat 300 de factori genetici de risc noi pentru depresie, analizând date genetice de la peste 5 milioane de indivizi din 29 de țări, incluzând populații diverse.

În plus, depresia și anxietatea conduc la pierderea a aproximativ 12 miliarde de zile de muncă anual, ceea ce costă economia globală peste 1 trilion de dolari.

Latest news
știri