10.9 C
București
sâmbătă, 12 aprilie, 2025

Greenpeace România: ”Ministrul Burduja evită elefantul din cameră”

Organizația pentru protecția mediului din România acuză lipsa de transparență în proiectul Neptun Deep

Greenpeace România critică dur poziția ministrului Energiei, Sebastian Burduja, acuzându-l că evită să răspundă îngrijorărilor legate de metoda de forare folosită în proiectul Neptun Deep.

Acuzațiile vin în condițiile în care ministrului Energiei a acuzat ONG-urile că încearcă să blocheze proiectul Neptun Deep.

Greenpeace România: ”Domnul ministru Burduja evită elefantul din cameră”

Organizația atrage atenția și asupra implicării companiei Lukoil, în parteneriat cu o firmă aflată în portofoliul ministerului.

Potrivit Greenpeace, reacția ministrului arată teamă și o posibilă încercare de a discredita societatea civilă, într-o ”narativă nefondată” devenită frecventă în discursul politic.

El enumeră beneficiile proiectului Neptun Deep fără să răspundă real la îngrijorările exprimate public de noi în legătura cu metoda de forare riscantă care va fi folosită. Mai mult, el evită să vorbească despre faptul că Lukoil a demarat procedurile pentru un foraj de explorare în zona economică exclusivă a României, în parteneriat cu o companie care se află în portofoliul Ministerului Energiei, deci cu directa lui binecuvântare. Nu în ultimul rând, este evident pentru noi că ministrul acționează din frică, altfel de ce ar reacționa așa fervent dacă Neptun Deep respectă toate normele? Nu cumva se pregătește pentru o posibilă pierdere în instanță?”, se arată în comunicatul reprezentanților Greenpeace.

Potrivit organizației, este vorba despre o nouă tentativă a ministrului de demonizare a societății civile din România, ”o narativă nefondată care, din păcate, a devenit o obișnuință a politicienilor români”.

Forajul primei sonde de exploatare a gazelor naturale în cadrul proiectului Neptun Deep a început la finalul lunii martie

Pe 25 martie, ministrul Mircea Fechet a anunțat începutul forajului primei sonde de exploatare a gazelor naturale în cadrul proiectului Neptun Deep, cel mai mare de acest tip din Marea Neagră.

Proiectul include zece sonde de producție și va crește independența energetică a României.

Primele producții vor începe în 2027, iar platforma de forare Transocean Barents respectă cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Latest news
știri