În Africa de Sud, mii de lei sunt crescuți în captivitate cu scopul ca, odată ajunși la maturitate, să fie vânați de turiști safari bogați.
Autorităţile guvernamentale din Africa de Sud intenţionează interzicerea creşterii de lei în captivitate pentru vânătoare sau în scopuri turistice, pentru a putea fi „mângâiaţi” de turiştii aflaţi în căutare de „experienţe autentice”, informează AFP şi BBC.
Africa de Sud cere renunțarea la încercările de domesticire
Decizia vine după publicarea unui studiu care a analizat, timp de 2 ani, această controversată metodă de creştere şi care a arătat că respectiva practică dăunează animalelor şi pune în pericol eforturile de consevare a speciilor, arată sursa citată.
”Ce spune acest studiu, referitor la creşterea în captivitate a leilor: că trebuie să oprim şi să renunţăm la încercările de domesticire a leilor prin creşterea şi menţinerea lor în captivitate”, a spus ministrul Mediului din Africa de Sud, Barbara Creecy.
”Nu vrem să creştem lei în captivitate, nu vrem să vânăm lei în captivitate, ori să mângâiem pui de lei în captivitate”, a mai adăugat ministrul Mediului.
Crescuți, pentru a fi uciși după: ”Vânătoarea în cutie”
Până în momentul de față, în Africa de Sud, leul a fost un animal de fermă aproape ca oricare altul. Pentru turiștii bogați, leii deveneau ținte foarte ușoare de vânătoare, iar felinele captive nu aveau șansa de a scăpa de vânători.
Practica, numită și ”vânătoare în cutie” presupunea că puii erau, încă de la naștere, separați de mame. Scopul era ca femelele să se poată reproduce mult mai repede, iar puii urmau a fi hrăniți cu biberonul și crescuți în cuști.
În momentul în care vânătorul plătea toate taxele, leul putea fi ucis.
În prezent, în Africa de Sud, 8.000 de lei se află în captivitate, comparativ cu 3.500 aflaţi în sălbăticie.