17.2 C
București
vineri, 17 mai, 2024

Membrii Parlamentului European votează astăzi asupra propunerii de interzicere a folosirii în spațiul public a recunoașterii faciale cu ajutorul inteligenței artificiale

Votul este considerat un test cheie în formularea primelor legi din lume privind inteligența artificială

Astăzi, joi, 11 mai, Parlamentul European votează asupra interzicerii folosirii tehnologiei de recunoaștere facială cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), în timp real, în spațiul public, raportează The Guardian.

Propunerile vin ca urmare a îngrijorărilor exprimate de un număr mare de europarlamentari și membri ai societății civile. Aceștia se tem că recunoașterea facială în timp real ar putea lăsa loc abuzurilor din partea agențiilor de stat și a poliției de frontieră. 

Amendamentul face parte dintr-un grup de propuneri privind primele legi privind inteligența artificială din lume.  El este parte a unuia dintre cele 12 pachete de amendamente de compromis convenite de o comisie de deputați europeni, rezultate în urma procesării și reducerii a peste 3.000 de amendamente care au fost depuse cu un an în urmă.

Firmele care încalcă noua legislație ar risca amenzi de până la 10 milioane de euro, sau pierderea dreptului de a face comerț în UE.

Dacă va fi adoptată, legea va interzice și controversata „recunoaștere emoțională” AI

Temerea este că AI ar putea fi folosită atât de angajatori, cât și de poliție, pentru a identifica lucrătorii sau șoferii obosiți.

Foto: Unsplash

Se așteaptă ca interdicția să fie contestată de un grup de europarlamentari de centru-dreapta. Aceștia susțin că scanarea biometrică ar trebui desfășurată pentru a combate infracțiunile grave, cum ar fi  cele care țin de terorism.

Dar Dragoș Tudorache, coraportor al Legii AI în Parlamentul European, a declarat că speră că va exista un sprijin puternic pentru propunere.

„Nu există nicio protecție mai puternică [decât această interdicție]. Un punct de trecere a frontierei este un spațiu public. Potrivit textului pe care îl avem acum, nu veți putea implementa tehnologia de recunoaștere biometrică AI într-un spațiu public”, a spus acesta.

Actul ar asigura și transparența privind sursele folosite în instruirea inteligenței artificiale

Actul va mai servi o funcție importantă. Acesta îi va obliga pe cei care generează inteligență artificială să fie transparenți cu privire la literatura originală, cercetarea științifică, muzica și alte materiale protejate prin drepturi de autor pe care le folosește pentru a instrui cursanții automați.

Astfel, trupele muzicale, cadrele universitare și alte terțe părți vor putea să apeleze la instanțele de judecată, dacă consideră că a fost încălcată legea drepturilor de autor.

Coraportorul Brando Benifei a spus că speră că legea va reduce îngrijorările legate de posibila perturbare a pieței forței de muncă  de către AI, dar și de un potențial val de știri false și dezinformare.

„Prin textul nostru, arătăm, de asemenea, ce fel de societate ne dorim, o societate în care stocarea socială, controlul predictiv, clasificarea biometrică, recunoașterea emoțională și scraping-ul discriminat al imaginilor faciale de pe internet sunt considerate practici inacceptabile”, a spus el reporterilor.

Textul modificat al Actului AI va fi supus votului în iunie. Un vot pozitiv va avea o însemnătate mare în discuțiile ulterioare cu Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene.

Se așteaptă ca legea să fie adoptată până la sfârșitul anului.

Foto: Unsplash

Actul AI, viitorul standard de aur al reglementărilor pe tot mapamondul

Mulți cred că Actul AI va deveni standardul de aur al reglementărilor pe tot mapamondul, și că va fi adoptat de giganți precum Google, Microsoft și companiile de social media.

„Este cunoscut sub numele de „efectul Bruxelles.” Dacă UE se mișcă prima și are standarde realiste, și alte țări vor folosi regulile UE ca o bază pentru elaborarea propriul său regulament”, a spus Zach Meyers, cercetător la Centrul pentru Reformă Europeană.

Meyers a adăugat: „Chiar dacă nu o fac, companiile pot adopta în mod voluntar regulile UE la nivel global, deoarece costul de a face afaceri este mai ieftin.”

Kim van Sparrentak, europarlamentarul olandez al Partidului Verzilor, a declarat că utilizarea scanării live, posibilă cu ajutorul AI, este „complet împotriva drepturilor noastre fundamentale” și „un risc inacceptabil”.

Legea AI, prima de acest gen, a fost elaborată de-a lungul a aproape doi ani. Noi amendamente au fost adăugate recent pentru a aborda riscurile prezentate de sistemele AI „de uz general”, inclusiv ChatGPT.

Întrebat dacă UE nu a acționat prea târziu pentru a aborda ChatGPT – cu doar o lună înainte ca întregului parlament european să i se ceară să voteze Legea AI – Tudorache a spus: „Dacă noi suntem în întârziere, unde sunt toate celelalte jurisdicții care nici măcar nu au început să ia în considerare ideea reglementării?”

Dragoș Tudorache. Foto: Facebook
spot_img
Latest news
știri