4 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

Animal multicelular, readus la viață după 24.000 de ani

Conform studiilor, tardigradele nu sunt cele mai rezistente vietăți microscopice, dar pot supraviețui mii de ani. Precum tardigradele, rotiferele Bdelloid pot supraviețui condițiilor aride, de îngheț, foametei și mediilor unde oxigenul este destul de redus, precizează publicația Descoperă.ro.

Un astfel de studiu, publicat în revista Current Biology a precizat că oamenii de știință din Rusia au au readus la viață o astfel de vietate. Animalul microscopic a stat înghețat în permafrostul din Siberia, timp de cel puțin 24.000 de ani.

Probele de permafrost au fost obțiunte de la o adâncime de aproximativ 3,5 metri. Procesul a implicat o încălzire ușoară și treptată, acțiunea reușind să readucă la viață mai multe organisme microscopice.

Raportul nostru este cea mai puternică dovadă din prezent că animalele multicelulare ar putea rezista timp de zeci de mii de ani în criptobioză,”, a afirmat coautorul studiului Stas Malavin, de la Laboratorul de Criologie a Solului din Institutul de Probleme Fizico-Chimice și Biologice în Știința solului din Pușchino, Rusia, citat de IFL Science.

Conform sursei citate, echipa de la Institut este specializată în studierea organismelor înghețate din permafrost. Având în vedere rezistența acestor animale, a fost foarte important ca mostra recoltată să nu fie contaminată cu straturi mai recente. Pentru stabilirea vârstei permafrostului și a creaturilor înghețate în interior s-au folosit mijloace independente, precum datarea cu radiocarbon.

Înghețul crește șansele de supraviețuire

În raportul studiului se precizează că rotiferele sunt nevertebrate acvatice microscopice. Acestea au fost raportate în literatura de specialitate ca fiind capabile să supraviețuiască până la 10 ani dacă sunt înghețate.

În momentul de față, cercetătorii nu știu care este procedeul prin care aceste vietăți reușesc să supraviețuiască înghețului. Nu există leziuni și, mai mult decât atât, studiile demonstrează că, dacă un organism este complex, șansele de supraviețuire scad.

Cu cât organismul este mai complex, cu atât este mai dificil să îl păstrezi în viață deși a înghețat. Pentru mamifere nu este posibil în prezent. Cu toate acestea, trecerea de la un organism unicelular la un organism cu intestin și creier, deși microscopic, este un mare pas înainte”, a mai spus Stas Malavin.

spot_img
Latest news
știri