6 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

Păsările migratoare sunt atrase de luminile clădirilor: mii de păsări mor când se lovesc de ferestrele iluminate

Stingerea luminilor ar putea fi soluția pentru ca păsările să nu se mai lovească de clădiri, precizează Science Daily.

În fiecare noapte, în timpul sezonului de migrație de primăvară și toamnă, mii de păsări sunt ucise când se lovesc de ferestrele iluminate, dezorientate de lumină.

Un nou studiu, realizat în PNAS, arată că stingerea luminilor în doar câteva apartamente poate face o mare diferență pentru păsările migratoare

Oamenii de știință au descoperit că în nopțile în care jumătate de ferestre erau întunecate, au existat de 11 ori mai puține coliziuni de păsări în timpul migrației de primăvară și de 6 ori mai puține coliziuni în toamnă migrație decât atunci când toate luminile erau aprinse.

Cercetările noastre oferă cele mai bune dovezi de până acum că păsările migratoare sunt atrase de luminile clădirilor, cauzându-le deseori să se ciocnească cu ferestrele și să moară”, spune Benjamin Van Doren, asociat postdoctoral la Cornell Lab of Ornithology și autorul principal al lucrării. ”Aceste informații au fost posibile numai datorită celor peste 40 de ani de muncă a lui David Willard la Field Museum, care a condus coliziuni și eforturi de monitorizare ușoară”.

În 1978, Willard, managerul de colecții al muzeului emerit, a auzit o remarcă despre păsările care lovesc McCormick Place, cel mai mare centru de convenții din America de Nord, care se întâmplă să fie la doar o milă sud de muzeu.

Am coborât devreme, într-o dimineață, doar din curiozitate. Am găsit patru sau cinci păsări moarte. Poate că nu m-aș fi întors dacă nu aș fi găsit nimic în prima zi, iar acum suntem aici, 40 de ani mai târziu și numărăm 40.000 de păsări moarte”.

Sute de păsări moarte, într-o singură zi

Willard și colegii săi, inclusiv co-autorul Muzeului Field Mary Hennen și alți angajați și voluntari din Field, au vizitat site-ul în fiecare zi înainte de răsăritul soarelui în timpul sezonului de migrație, uneori încă de la 3:30 dimineața. În unele zile păsările supraviețuiau; alteori, existau până la 200 de păsări moarte. Willard colectează păsările moarte și le aduce înapoi la muzeu, unde le înregistrează pe fiecare într-un registru și le adaugă la colecția muzeului.

În urmă cu aproximativ douăzeci de ani, Willard a început să observe un model – în nopțile în care luminile erau stinse la McCormick Place, în preajma sărbătorilor sau a lucrărilor de construcție, în dimineața următoare erau mai puține păsări pe pământ. Pe măsură ce modelele de iluminare ale clădirii au început să varieze mai mult, el a început să adune date despre ferestrele care erau iluminate în fiecare noapte, pe lângă colectarea păsărilor pe care le-a găsit pe trotuar.

Noul studiu este cea mai aprofundată utilizare a datelor privind modelele de iluminat până în prezent. De asemenea, combină exemplarele și observațiile de iluminare ale lui Willard cu alte condiții care ar putea juca un rol în viața păsărilor, inclusiv înregistrările meteorologice și datele radar care dezvăluie numărul de păsări.

Lumina din clădiri rămâne factorul determinant

Am dezvoltat un model statistic bazat pe numărul de ferestre iluminate la McCormick Place, condițiile meteorologice, pasajul migrator și timpul sezonului. Acest lucru ne-a permis să stabilim relația dintre iluminarea ferestrelor și coliziuni”, spune Van Doren.

Echipa a constatat că numărul total de păsări dntr-o anumită noapte și direcția vântului joacă un rol însemnat, dar cel mai mare factor determinant a fost lumina: atunci când mai multe ferestre au fost întunecate, au murit mai puține păsări.

Cercetătorii au reușit să cuantifice acest potențial de salvare a păsărilor: prezic că înjumătățirea numărului ferestrelor luminate ar putea reduce numărul de coliziuni de 11 ori în primăvară și de 6 ori în toamnă. Prin stingerea a jumătate a luminilor în timpul sezoanelor de migrație, mortalitatea păsărilor la McCormick Place ar putea fi redusă cu 59%.

Sursă foto

Latest news
știri