9 C
București
miercuri, 18 decembrie, 2024

45% din apa de la robinet din Statele Unite este contaminată cu perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS)

Grupa substanțelor perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) este o grupă de compuși chimici sintetici utilizați la scară largă care, în timp, se acumulează în organismul uman, dar și în mediul înconjurător

Un studiu efectuat de o agenție guvernamentală americană, citat de AFP și preluat de Radio Eco Natura, arată că cel puțin 45% din apa de la robinet din Statele Unite este contaminată cu PFAS (perfluoroalchilați și polifluoroalchilați).

Acești compuși chimici sintetici sunt cunoscuți pentru efectele lor dăunătoare asupra sănătății și au fost asociati cu diverse afecțiuni, inclusiv anumite tipuri de cancer.

PFAS poate ajunge în apele uzate industriale și în gropile de gunoi, contaminând astfel sursele de apă potabilă.

În cazul unei expuneri de lungă durată, perfluoroalchilatele şi polifluoroalchilatele (PFAS) se pot acumula în corpul uman

Conform unui studiu publicat în jurnalul Environment International, USGS (United States Geological Survey) estimează că există o probabilitate de 75% ca PFAS să fie prezent în apa din zonele urbane, în comparație cu 25% în zonele rurale.

Conform cercetărilor, riscul de expunere la aceste substanțe a fost cel mai ridicat pe coastele estice și vestice ale Statelor Unite, precum și în regiunea Marilor Lacuri din nord-estul țării.

Pentru a face față acestei probleme, Agenția Americană pentru Protecția Mediului (EPA) recomandă instalarea de filtre la robinete

Cu toate acestea, consumul de apă îmbuteliată nu este neapărat o soluție sigură, deoarece un alt studiu efectuat de USGS în 2022 a arătat că apa îmbuteliată poate conține compuși nocivi precum plumb, arsenic sau uraniu.

Cercetătorii au atenționat că substanțele toxice ”eterne”, denumite și ”substanțe toxice pentru totdeauna” nu se descompun în mod natural și duc, în timp, la diverse probleme grave de sănătate, precum cancer, malformații congenitale, afecțiuni hepatice sau boli ale glandei tiroide.

spot_img
Latest news
știri