2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Armatele ar trebui să își declare emisiile de carbon pe care le emană, spun activiștii de mediu

Oamenii de știință cer ONU să oblige armatele să își declare emisiile de carbon. Asta pentru că până acum ele erau exceptate de a declara aceste lucruri.

Cererea vine în contextul în care armatele sunt unii dintre cei mai mari consumatori de combustibili. Nu mai puțin de 5.5% din emisiile de gaze ar fi emanate de armate. Acest lucru este susținut de oamenii de știință care au făcut o estimare în 2022. Emisiile de carbon ar proveni de la zborul avioanelor militare, de la navigația navelor și de la exercițiile de antrenament. Exact aceste date au fost excluse în a fi date publicității în Protocolul de la Kyoto din 1997. Apoi în acordul de la Paris din 2015 s-a reactualizat secretizarea.

ONU nu dorește modificarea datelor legat de armate

Pe motiv că datele privind consumul de energie făcut de armate ar putea afecta securitatea națională. Doar că oamenii de știință insistă pentru o raportare mai cuprinzătoare și mai transparentă a emisiilor militare. Mai ales că aceste date ar ajuta foarte mult la summitul COP 28 privind clima. Acesta va începe 30 noiembrie și va avea loc în Emiratele Arabe Unite. Atunci va fi analizat și cum sunt îndeplinite obiectivele climatice de la Paris din 2015. Doar că reprezentanții ONU spun că nu au planuri concrete de modificare a acestor reguli pentru armate . Totuși această problemă ar putea fi discutată la summiturile viitoare, inclusiv la COP 28. Chiar și în acest context, există deja unele forte armate care ar lua măsuri. Acestea se pregătesc pentru schimbări cu privire la a reduce impactul asupra climei.

NATO dorește o astfel de raportare

Astfel NATO a declarat pentru Reuters că a creat o metodologie pentru ca membrii săi să raporteze emisiile militare. Totodată, tări precum Noua Zeelandă analizează posibilitatea de a adăuga domenii excluse anterior. Spre exemplu emisiile provenite din operațiunile armate din străinătate. Asta în timp ce Marea Britanie și Germania caută doar să abordeze zonele gri în raportările lor”. Un oficial german a explicat că aceste date sunt confidențiale. Nu am vrea ca toată lumea să știe cât de mult combustibil folosim în aceste misiuni. Cât de departe zburăm, cât de departe mergem cu mașina și care sunt modelele noastre de exerciții”.

spot_img
Latest news
știri