Cu ajutorul digitalizării, România își va supraveghea pădurile din satelit.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit despre un proiect de digitalizare care va fi finanțat cu fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În cadrul acestui proiect, se vor instala 350 de puncte de monitorizare video, iar sistemul va genera alerte în cazul în care sunt identificate probleme în fondul forestier
Acest demers are scopul de a proteja și conserva pădurile României prin monitorizarea lor eficientă și reacția rapidă la eventuale amenințări.
”În această achiziţie nu discutăm doar despre hărţi satelitare, discutăm despre drone, discutăm despre camere video inteligente puse în fondul forestier, discutăm despre un avion care va monitoriza şi va survola fondul forestier, discutăm şi despre deplasarea Gărzii Forestiere la faţa locului”, spune ministrul, într-un interviu pentru Digi24, citat de Radio Eco Natura.
Ministrul Mediului anunță că România va fi cel mai avansat stat din UE în ceea ce privește protejarea pădurilor
Potrivit declarațiilor oferite de Mircea Fechet, la fiecare trecere de satelit noile imagini vor fi suprapuse peste cele vechi pentru a observa dacă există vreo diferenţă.
În măsura în care există astfel de diferenţe, va fi interogată aplicația SUMAL, serviciul electronic implementat.
Astfel, în condiţiile în care se generează o alertă pentru că nu se corelează descoperirea de fond forestier cu vreun amenajament silvic, în acea situaţie urmează o nouă scanare la o rezoluţie şi mai mare.
”În acest mod, cred că România va fi cel mai avansat stat din UE, dacă nu cumva din lume, care să folosească cele mai noi tehnologii şi cele mai bune practici pentru a avea grijă de propriile păduri”, a afirmat Mircea Fechet, duminică la Digi 24.
La data de 7 iulie, Ministerul Mediului a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă finalizarea procesului de depunere a ofertelor pentru dezvoltarea unui sistem de monitorizare a fondului forestier național utilizând imagini satelitare.