20 C
București
sâmbătă, 7 septembrie, 2024

Fondul Mondial pentru Natură: ”Până în 2050, aproape jumătate din populația globului va trăi în zone în care apa va fi deficitară”

WWF România: ”Doar 2.5% din apa existentă pe Pământ este apă dulce. Iar, din aceasta, mai puțin de 1% ne este la „îndemână”, în râuri, lacuri și zone umede (lunci, văi etc.). Restul, se găsește în ghețari sau la mari adâncimi, ceea ce o face inaccesibilă pentru noi și prietenii noștri necuvântători”

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) a reamintit faptul că doar 3% din apa lumii este dulce și numai 0.5% din aceasta este accesibilă.

Prin urmare, dacă toata apa de pe Pământ ar încăpea într-o găleată de 10L, apa dulce accesibilă ar fi doar 1.5ml – adică nici măcar o lingurință.

Fondul Mondial pentru Natură din România: ”Apa dulce este vitală pentru planeta noastră!”

Apa dulce este esențială pentru consum, agricultură, industrie și pentru susținerea a nenumărate ecosisteme. Și nu este vorba doar de cantitate; calitatea apei este, de asemenea, crucială. Mai mult de 100.000 de specii de animale din întreaga lume depind exclusiv de habitatele de apă dulce, dintre care multe sunt amenințate cu dispariția”, se arată în comunicatul WWF România.

Potrivit organizației pentru protecția mediului din România, până în 2050, aproape jumătate din populația globului va trăi în zone în care apa va fi deficitară.

În momentul de față, peste un miliard de oameni nu au acces la apă, iar multe orașe se confruntă cu probleme legate de lipsa apei aproape jumătate din an.

WWF România: ”Sănătatea planetei noastre și viitorul nostru depind de protejarea și conservarea apei dulci”

În România, zonele cu apă dulce sunt însă puternic afectate de modificarea, fragmentarea și distrugerea habitatelelor, de speciile invazive, exotice, pescuitul intensiv, poluarea și de schimbările climatice.

spot_img
Latest news
știri