2.8 C
București
duminică, 22 decembrie, 2024

Tânără ucisă de urs pe Jepii Mici. Vânătorul care a împușcat animalul s-a ales cu dosar penal

Vânătorul care a împușcat ursul pe Jepii Mici s-a ales cu dosar penal.

O tânără a fost uisă, marți, pe Jepii Mici din Munții Bucegi de un urs. Diana Maria a fost atacată chiar în poteca traseului montan, pe care îl parcurgea cu iubitul ei. Animalul a tras-o în vegetație, după care ea s-a prăbușit într-o râpă. Disperat, partenerul fetei a sunat la 112, însă cei veniți la fața locului nu au mai putut face nimic. Animalul coborâse după tânără și o ucisese, potrivit România TV.

La venirea autorităților, ursul încă era agresiv și refuza să părăsească zona unde se afla trupul neînsuflețit al fetei. În cele din urmă, un vânător a împușcat animalul. Miercuri însă, a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și braconaj cinegetic.

„Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj cinegetic. Unitatea de parchet urmează să se pronunţe şi sub aspectul legalităţii împuşcării exemplarului de urs. Din verificările efectuate până la acest moment, s-a conturat o stare de necesitate ce a impus extragerea exemplarului de urs prin împuşcare, pentru prevenirea unor alte evenimente negative”, a transmis Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

De asemenea, potrivit DSVSA Prahova, ursul va fi testat pentru rabie.

Sfârșit tragic pentru tânăra atacată de urs

Tânăra era originară din localitatea Popricani din județul Iași. Ea absolvise liceul cu doar o lună în urmă și era stabilită la București. O banală drumeție pe munte, pe un traseu extrem de circulat, i-a adus însă sfârșitul.

Și mai tragic e faptul că, după ce s-a prăbușit în râpă, și tânăra a reușit să sune la 112 și să alerteze autoritățile. Convorbirea s-a întrerupt însă brusc, din cauza faptului că exact atunci ursul a atacat-o din nou și a ucis-o. La venirea salvatorilor montani, animalul care își păzea prada a vrut să-i atace și pe aceștia.

Specialiștii recomandă ca pe traseele montane, turiștii să facă zgomot pentru a-și face simțită prezența astfel încât animalele care se află în proximitate să se retragă. De obicei, urșii se sperie când aud zgomot, însă dacă sunt surprinși sau speriați, aceștia pot deveni agresivi și pot ataca omul. De asemenea, o altă situație dificilă poate să apară în cazul femelelor cu pui.

Pe lângă zgomot, salvamontiștii mai recomandă ca pe munte să se meargă în grupuri cât mai mari, iar turiștii să aibă la ei fluiere și spray de urs, pentru a pulveriza în fața animalului în cazul în care îl întâlnesc.

Ținem să precizăm că astfel de atacuri ale urșilor, mai ales pe traseele umblate, sunt foarte rare. De obicei, orice animal sălbatic se retrage în desiș la primul zgomot pe care îl aude. Creșterea necontrolată a exemplarelor și hrănirea acestora de către turiști îi determină însă pe mulți urși să îndrăznească să se apropie de oameni, fapt ce poate atrage după sine și evenimente nefericite.

spot_img
Latest news
știri