Aproximativ 2.300 de persoane și-au pierdut viața din cauze asociate caniculei în 12 orașe europene, în timpul valului de căldură intens care s-a încheiat săptămâna trecută, potrivit unei analize științifice rapide, relatează Reuters citat de Știrile Pro TV.
Valul de căldură care a lovit Europa de Vest a dus la 1.500 de decese
Studiul a analizat perioada de 10 zile încheiată la 2 iulie, când vaste regiuni din Europa de Vest au fost afectate de temperaturi extreme, cu valori care au depășit 40 de grade Celsius (104°F) în Spania și cu incendii de vegetație în Franța.
Conform cercetării realizate de experți de la Imperial College London și London School of Hygiene and Tropical Medicine, dintre cele aproximativ 2.300 de decese estimate, circa 1.500 au fost atribuite efectelor schimbărilor climatice, care au amplificat severitatea valului de căldură.
Schimbările climatice au amplificat canicula cu până la 4°C în marile orașe europene, avertizează cercetătorii
”Schimbările climatice au făcut să fie semnificativ mai cald decât ar fi fost, ceea ce, la rândul său, îl face mult mai periculos”, a declarat Dr. Ben Clarke, cercetător la Imperial College London, potrivit sursei citate.
Studiul a acoperit 12 oraşe, inclusiv Barcelona, Madrid, Londra și Milano, unde cercetătorii au afirmat că schimbările climatice au crescut temperaturile caniculare cu până la 4 grade Celsius.
Luna trecută a fost a treia cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată pe planetă, după aceeași lună din 2024 și 2023, a transmis miercuri, într-un buletin lunar, Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al UE.