7.1 C
București
duminică, 20 octombrie, 2024

Calitatea apelor Dunării, determinată de rezultatele proiectului ”Strop de Rouă”

Membrii Cu Apele Curate au testat calitatea apei în orașele de pe Dunăre – Drobeta-Turnu Severin, Zimnicea, Turnu Măgurele, Giurgiu, Oltenița, Călărași, Cernavodă, Tulcea, Brăila și Galați

În urmă cu 2 ani, a început proiectul Strop de rouă prin care se dorește monitorizarea și informarea cetățenilor despre calitatea apelor de suprafață din România.

Proiectul a debutat prin 10 măsurători pe Dunăre și astăzi sunt peste 100 de locații testate în toată România și peste 31 de izvoare sau fântâni cu apă de consum.

Strop de rouă: un proiect de testare a calității apelor Dunării

Membrii ”Cu Apele Curate” au precizat că Luchiian Alexandru este inițiatorul proiectului Strop de rouă și un partenerul de încredere în proiectul-pilot de testare a calității apelor Dunării.

Alături de el, comunitatea a organizat o excursie lungă pe Dunăre și a adunat luat probe de apă din apropierea a 10 localități riverane, iar de curând au primit rezultatele.

Primele măsurători indică o calitate bună a apei fluviului, acest lucru datorându-se vitezei de curgere si a debitului. Cu alte cuvinte, cantitățile mari de deșeuri nu staționează prea mult pe Dunăre, sunt într-o continuă călătorie și se opresc fie pe maluri, fie în Marea Neagră.

Vestea mai puțin bună este că probele au indicat o valoare mare a temperaturii. Canicula cu care ne confruntăm ar putea conduce, pe termen lung, la o înlănțuire de efecte nedorite. Astfel, dezvoltarea în exces a plantelor și a microorganismelor poate avea ca rezultat scăderea oxigenului dizolvat din apă și mai apoi „sufocarea” peștilor. Ținem în continuare sub evidență calitatea apei, urmând să testăm și apele afluenților Dunării – astfel eforturile noastre de combatere a poluării apelor vor continua să dea roade”, se mai arată în comunicat.

spot_img
Latest news
știri