7.1 C
București
vineri, 24 ianuarie, 2025

Burduja: Stocarea de energie verde este prioritară

Ministrul energiei atrage atenția asupra faptului că România este un producător serios de energie verde. Cu toate acestea la capitolul stocare, stăm foarte prost, ceea ce ar putea crea dezechilibre.

Modul în care reușim să punem la adăpost energia verde pe care o producem este extrem de important. Ministrul energiei spune că fără stocare se vor crea dezechilibre greu de gestionat la acest capitol. „Este cel mai important subiect şi ceea ce ar trebui să fie preocuparea noastră principală la nivelul întregului sistem energetic naţional. Degeaba vom avea noi capacităţi de producţie de energie verde sau din surse regenerabile. Dacă nu venim cu componenta aceasta de stocare de energie. Pentru că altfel, repet, vom crea dezechilibre în sistem tot mai greu de gestionat.

Casa Verde ar trebui să aibă și componentă de stocare de energie

Am discutat şi cu Ministerul Mediului să gândească viitoarele ediţii ale programului Casa Verde. Astfel încât să fie și o componentă de stocare de energie. Pentru că altfel, la condiţiile de piaţă actuale, tehnologiile acestea sunt destul de scumpe. Investiţiile se recuperează într-un orizont de tip îndelungat şi nu rentează întotdeauna. Mai ales pentru un consumator de energie care să-şi instaleze şi o baterie lângă panourile fotovoltaice”. A declarat ministrul Sebastian Burduja pentru Agerpres. Demnitarul a mai spus că ministerul pe care îl conduce susține tehnologiile de stocare şi pe baterii. Dar şi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, legat de „bateriile verzi”. El a explicat că dacă am compara impactul de mediu al bateriilor clasice am vedea diferența. Cele de la hidrocentrale provenite din acumulare prin pompaj au impact mult mai mic asupra mediului.

Avizele tehnice ar avea și o garanție

De asemenea, demnitarul a mai explicat că se încearcă și o reglementare referitoare la avizele tehnice de racordare la rețeaua de energie. El a mai spus că în acest moment sunt discuții în comisiile parlamentare. Și că există posibilitatea de impunere a unei garanții de implementare a proiectului companiilor care solicită acest aviz. „Deci, atunci când îţi asumi că îţi doreşti un ATR, Transelectrica să solicite o garanţie de implementare a proiectului. Dacă vreţi, de 5-10% din valoarea proiectului. Cei care realizează proiectul primesc aceşti bani înapoi. Cei care nu realizează proiectul îi pierd”.

spot_img
Latest news
știri