15.3 C
București
duminică, 12 mai, 2024

Fechet: ”Populația de urs brun este scăpată de sub control”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet spune legat de problema ușilor bruni, faptul că populația a scăpat de sub control. Potrivit ultimelor cercetări, aceasta ar fi ajuns la peste 8000 de exemplare de urs.

Mircea Fechet spune despre populația de urs brun că este ”scăpată de sub control”. „Avem, fără îndoială, conflicte între urs şi om din ce în ce mai multe. Avem, fără îndoială, o populaţie de urs brun scăpată de sub control, nu neapărat din punct de vedere numeric. Deşi cifra pe care specialiştii care au elaborat un studiu foarte amplu (…) au estimat-o, şi vorbim de peste opt mii de urşi în România. Este mult peste ceea ce poate să susţină habitatul natural de urs. (…) Dincolo de toate chestiunile birocratice peste care am trecut. Referitoare la avizul Academiei Române pentru ordinul privind cotele de prevenţie şi de intervenţie. Dincolo de modul complicat în care se aplică Ordonanţa 81. Și care dă posibilitatea primarilor sau reprezentanţilor administraţiilor publice locale să gestioneze populaţia de urs. Suntem pe deplin conştienţi de pericolul zilnic pe care ursul îl generează„. A explicat ministrul la o conferință în Brașov.

Întâlnirile dintre om și urs, la ordinea zilei

De altfel, el a adăugat că în ultima vreme întâlnirile dintre om și urs sunt la ordinea zilei. „Până la mijlocul anului, numărul de apeluri la 112 s-a dublat faţă de anul trecut. Dacă anul trecut aveam în medie nouă apeluri pe zi, astăzi avem 18 astfel de apeluri. Asta nu poate decât să ne spună că problema ursului este una din ce în ce mai mare”. A argumentat ministrul. Demnitarul a mai explicat că este interest de conservarea speciei de urs. Cu toate acestea nu poate să ignore și faptul că cetățenii trebuie să se simtă în siguranță.  „Între siguranţa oamenilor şi orice altceva, nu pot decât să aleg siguranţa omului în primul rând. De altfel, orice directivă europeană, pune omul şi siguranţa omului înainte de orice. Săptămâna viitoare sper să reuşim să trimitem la Monitorul Oficial ordinul privind cotele de prevenţie. Și de intervenţie pentru populaţia de urs brun.

spot_img
Latest news
știri